Quant costa la tinta?

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions dels problemes informàtics

VilaWeb
Joan Jofra
12.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa pocs dies un adolescent nord-americà de catorze anys, Suvir Mirchandani, va dir en un estudi de l’escola que el govern dels EUA es podia estalviar 370 milions de dòlars simplement fent servir el tipus de lletra Garamond en comptes d’Arial, Verdana o Times, perquè era més prima i, en conseqüència, requeria menys tinta.

Per desgràcia, al cap de pocs dies un estudi més seriós va tirar per terra la teoria de Suvir, però una part de les idees continuen essent bones. Són tan bones que ha tornat a fer-se coneguda la lletra Ecofont, que simplement no pinta tota la lletra sinó que deixa puntets blancs sense tinta i, evidentment, si no hi ha tinta (o tòner) el cost és sensiblement inferior sense que es noti quan es fan servir mides de 12, 14 o fins i tot 18 punts (a partir dels 24 ja es nota força).

Perquè, si feu comptes, us adonareu que el preu de la tinta, a uns 4.300 dòlars el litre, duplica el preu del perfum Chanel n. 5. És cara i, a més, cada vegada hi ha menys tinta en un cartutx de tinta: per exemple, el model T032 d’Epson (del 2002) és de la mateixa mida externa que el T089 (del 2008), però el primer tenia 16 ml de tinta i el segon només 3,5 ml.

Per a no centrar-ho en una marca, perquè totes fan el mateix, els cartutxs d’HP en tenien fa alguns anys 42 ml i costaven uns 24 euros i ara en tenen 5 ml i costen uns 16 euros. Si n’obriu un, veureu que l’esponja on hi ha la tinta és molt petita i la resta és espai buit.

Canon, amb més vergonya, també s’ha apuntat a la reducció de tinta, però més discreta, de 26 ml a 19 ml.

I a HP encara tenen la barra de vendre cartutxs XL de la mateixa mida exterior i amb més tinta que els normals, però que, comparats amb els de set a deu anys abans, tenen menys tinta que els normals de fa alguns anys.

I quan compres una impressora, els cartutxs que porta tenen un 20% de la tinta d’un de normal, així que el primer que has de fer, o el que has de fer en el mateix moment de la compra de la impressora, és adquirir cartutxs de recanvi.

Si t’escoltes els fabricants et diran que l’evolució dels capçals d’impressió és enorme, que ara gasten menys tinta que no pas fa uns quants anys. I és cert, però en comptes que ens costi menys als consumidors han reduït la quantitat de tinta i n’han augmentat el preu.

Per no parlar de l’encriptació en els xips que porten els cartutxs i que permeten que la impressora els reconegui. La UE va haver de posar-hi ordre i prohibir que les impressores deixessin de funcionar si el cartutx no era original amb una llei del 2002 que va entrar en vigor el 2006.

El cartutx porta un xip que es comunica amb la impressora per a informar-la del nivell de tinta que queda, el model de cartutx i més dades de control, però si fem servir el sistema de reomplert de cartutxs, aquest sistema no diu al xip que torna a tenir tinta, així que necessitem una eina per a fer reset del xip o bé viure amb el missatge de la impressora de cartutx buit encara que no ho estigui, i esperar que no es vegi el que escrivim per tornar a omplir-lo.

Consells per a estalviar

-Si teniu bona vista, feu servir pòlisses de lletra més primes i petites.

-Feu servir la lletra Ecofont, ja veureu que quan imprimiu a la mida ‘normal’ de 12 o 14 punts no hi notareu la diferència i gastareu menys tinta (una versió gratuïta, la trobareu a ací). El software per a PC costa 24,95 dòlars i ‘aprima’ els tipus normals com Arial, Calibri, Verdana, Times i Trebuchet.

-No compreu una impressora que no tingui cartutxs independents, que pugueu canviar-ne el d’un color quan s’acabi.

-Quan compareu preus, feu-ho tenint en compte la quantitat de tinta ‘oficial’ que porten dins, cosa que us serà molt difícil. Ara trobareu que et diuen quantes pàgines poden imprimir amb el cartutx, no la quantitat de tinta que hi ha.

-Vigileu la qualitat dels cartutxs de segona marca, els molt molt barats no acostumen a donar bon resultat, però res és definitiu ni espatllaran la vostra impressora. Penseu que porten els injectors al cartutx, així que si us va malament només heu de canviar-lo, no esteu fent malbé la impressora.

-Els cartutxs reomplerts us poden estalviar molts diners.

-Si no sou uns manetes, no compreu un kit de reomplir els cartutxs 🙂 Però si teniu traça, l’estalvi encara serà més gran que els cartutxs reomplerts.

-Remeneu per internet: per exemple, el preu d’un cartutx Cyan HP 564 l’he vist des de 13,81 euros fins a 7,94 euros, i fins i tot he trobat un XL (un 150% més de tinta) a 4,95 euros.

Notícia anterior:

Quina impressora ens hem de comprar?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any