Quina impressora ens hem de comprar?

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions dels problemes informàtics

VilaWeb
Joan Jofra
05.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 1984 Hewlett-Packard (HP) va presentar la primera impressora de tinta, la ThinkJet a la fantàstica velocitat de dues pàgines per minut per 495 dòlars. Les coses han canviat molt i ara podeu trobar una impressora multifunció, fotocopiadora i escàner, que imprimeix fins a set pàgines per minut (o quatre de color) per menys de 50 euros.

Per continuar fent una mica d’història, el 1969 Gary Starkweather, treballador de Xerox, va pensar que una fotocopiadora també podia imprimir des de l’ordinador. I sense tenir gaire ajuda de la direcció, més aviat amb la direcció en contra, s’hi va posar. Però no van ésser Xerox, els primers a sortir al mercat: la primera impressora làser comercial va ésser la IBM 3800 el 1976, que podia imprimir dues-centes quinze pàgines per minut.

Si ara voleu una impressora, teniu aquestes grans opcions:

-de tinta senzilla;
-làser;
-multifunció (all-in-one);
-i de qualitat fotogràfica.

Encara que ja veureu que aquestes opcions, de vegades, no són absolutament clares i una impressora làser pot ésser també multifunció o una de tinta pràcticament té qualitat fotogràfica.

Què heu de tenir en compte?

-El preu de la tinta o del tòner i el nombre de pàgines que podeu imprimir. Heu de mirar d’aconseguir aquesta informació del fabricant de la impressora o de la tinta, encara que és un valor aproximat que depèn de la quantitat o el percentatge de la pàgina que s’ha imprès (l’estàndard per fer els càlculs és d’una impressió mitjana del 5% de la pàgina).

-Si necessiteu connexió wi-fi o ethernet, les més senzilles tenen connexió USB, però si heu de compartir la impressora a casa és important que es pugui imprimir sense fils.

-Si voleu imprimir des de dispositius iOS, haurà de tenir l’opció AirPrint.

-Si voleu impressió a doble cara, per a estalviar paper.

-I més coses especials que podeu necessitar, com per exemple impressió de CD o DVD.

De tinta

Les impressores de tinta imprimeixen enviant tinta a milers de puntets. Són més barates que no les làser, però el principal problema és que la tinta es pot escampar si es mulla el paper o si no s’ha assecat bé durant la impressió.

Però són perfectes per a la persona que imprimeix de manera molt esporàdica: per 43 euros us poden mirar la Canon Pixma iP2850, molt simple, que no té cartutxs independents ni impressió a doble cara, però fa la feina.

Làser

Ideal per a impressió professional en una oficina, encara que darrerament s’han fet més petites i econòmiques. El sistema d’impressió fa que l’electricitat estàtica transfereixi el tòner escalfat al paper.

Permet velocitats d’impressió més elevades que no la impressora de tinta, però falla en el moment d’impressió en color de qualitat i en el soroll. Si la voleu per casa, penseu que la tindreu present a les vostres orelles sempre… 🙂 I és més econòmica en el cost del tòner respecte al cost de la tinta.

Heu de fer números per a saber si el cost inicial més elevat d’una impressora làser, l’acabareu amortitzant amb l’estalvi de tinta (unes mil pàgines l’any surten més barates en una impressora de tinta, encara que sigui més cara, però a partir de dues mil una impressora làser surt més a compte: entre mil i dues mil, les coses són força igualades).

Una de molt senzilla, només en blanc i negre, és la Ricoh Aficio SP 100SUe, per 41 euros amb connexió USB (encara que el tòner costa 56 euros).

Una impressora multifunció làser és la Brother DCP7055 per 104 euros (el tòner original costa 31 euros i fa unes sis-centes pàgines).

I una multifunció làser en blanc i negre i en color és l’HP LaserJet Proc color 100 MFP M175nw amb connexió wi-fi i ethernet per 250 euros (els quatre cartutxs de tòner, els podeu trobar per 50 euros).

Per a fer més gran la paranoia de la seguretat i la confidencialitat, heu de saber que gairebé totes les impressores modernes làser de color imprimeixen un punt molt petit i pràcticament invisible amb l’objectiu d’identificar la impressora en cas de delicte: el punt és de color groc d’aproximadament 0,1 mm, dins el qual hi ha el dia i l’hora de la impressió i el número de sèrie de la impressora.

Multifunció

Si a més a més d’imprimir voleu fer fotocòpies i escàners, és la vostra impressora.

Normalment són de tinta, però hi ha algunes versions làser i encara es poden trobar multifuncions que també envien i reben fax (allò tan trendy de fa uns quants anys!).

Una de ben senzilla és l’HP Deskjet 1510 AiO, per 46 euros aproximadament (22 euros la tinta, però no té cartutxs separadament).

Foto

Són impressores especialitzades en fotografia: no sols en impressió, sinó també amb opcions d’edició de la foto, connexió per targetes de memòria i fins i tot per connectar-hi directament la càmera de fotos.

La impressora completa

Una de ben completa és la Canon Pixma IP2750, per uns 85 euros, impressora de tinta, fins a quinze pàgines per minut en blanc i negre i fins a deu pàgines en color.

-Té cinc cartutxs de tinta (CMYK + K especial per a blanc i negre).
-Wi-fi.
-Doble cara.
-AirPrint per a poder imprimir des de l’iPad o l’iPhone i aplicació per a Android.
-Imprimeix CD o DVD.

La tinta us costarà uns 54 euros (els quatre colors CYMK 35 euros + el negre 19 euros).

El cost de la tinta

S’acaba l’espai, així que la setmana vinent parlarem del cost de la tinta. Només cal saber-ne una dada: el preu per ml de tinta és molt molt més car que el ml de Channel 5!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any