El PSC defensa la decisió d’alinear-se amb UPyD contra la consulta

  • Els diputats socialistes s'afegeixen al front comú de PP i UPyD al congrés contra la consulta

VilaWeb
VilaWeb
ACN
20.02.2014 - 16:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha defensat la votació dels seus companys a Madrid al costat d’UPyD i PP contra el referèndum català assegurant que mantenen la coherència amb el seu discurs. ‘Acceptant l’esmena del grup socialista no hi ha cap novetat i es manté perfectament la coherència en el nostre discurs aquí i allà’, ha dit. Lucena ha subratllat que cal fixar-se en el contingut del text aprovat, i no en l’emissor, tot i admetre que a ell no li agrada el discurs del partit de Rosa Díez, que “ha de ser molt estrident per fer-se sentir’.

‘De la mateixa manera que C’s, [UPyD] construeix el seu perfil polític atacant excessivament elements culturals, lingüístics i històrics’, ha afegit Lucena.

I ha acabat: ‘El que diem és no al pla sobiranista de CiU i ERC i no a les consultes que no siguin acordades i inserides en el marc de la legalitat’.

Alguns membres crítics amb la direcció de Pere Navarro han reaccionat així a Twitter:


Front comú amb PP i UPyD contra la consulta

El PSOE, inclosos els diputats del PSC, s’ha afegit aúltima hora a la moció d’UPyD, acordada amb el PP, de rebuig a la celebració d’un referèndum a Catalunya i la negació de la cessió de competències a la Generalitat per a convocar-lo; el text també s’oposa a la declaració de sobirania i fa explícita la petició al govern de Rajoyd d’utilitzar tots els instruments legals, la constitució i l’ordenament jurídic per a impedir que es consulti al poble de Catalunya. PP, PSOE i UPyD han fet avui un gran front comú que anticipa el debat al congrés de la proposat enviada des del parlament català.

Han votat contra la moció CiU, ERC, Esquerra Plural i PNB. El resultat: 272 vots a favor, 43 contraris i una abstenció.

UPyD ha aconseguit el sí del PSOE al segon punt i al conjunt de la moció després d’unes negociacions en què Rosa Díez ha prioritzat el suport de les dues grans formacions a la contundència de la resolució. 
El text original d’UPyD instava el govern espanyol a “prendre les mesures necessàries per remeiar l’incompliment obert de la legalitat vigent i les resolucions judicials que sistemàticament fa la Generalitat”. Aquest redactat no va agradar a socialistes i populars, que van entendre que han de ser els tribunals els qui garanteixin el compliment de les sentències.

Per aquest motiu el PP va presentar una esmena de substitució -inicialment acceptada per UPyD però que el PSOE no compartia- que instava el govern espanyol a “seguir utilitzant tots els instruments que preveu la Constitució i el conjunt de l’ordenament jurídic” per “garantir” el compliment de la legalitat i recordava “a totes les institucions” que cal “complir les sentències i resolucions dels jutges i tribunals”.

El fet que el PSOE no estigués disposat a compartir aquest text -fet que bolcava els socialistes a una abstenció al conjunt de la moció- han fet que finalment Rosa Díez s’hagi decantat per l’esmena alternativa que li han presentat els socialistes, que es limita a “instar el govern d’Espanya a seguir utilitzant els instruments de la Constitució i el conjunt de l’ordenament jurídic per garantir el compliment de la legalitat”, sense que hi constin ja a les sentències dels tribunals -una referència implícita a les sentències sobre la immersió lingüística- ni directament al suposat incompliment per part de la Generalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any