Dia d’acció mundial contra l’espionatge en massa a internet

  • És impulsat per desenes d'organitzacions i de mitjans digitals en homenatge al ciberactivista Aaron Swartz, que es va suïcidar ara fa un any

VilaWeb
M. Crespo
10.02.2014 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un grup de mitjans digitals i d’organitzacions que treballen des de molts àmbits pel dret de la intimitat a la xarxa, com l’Electronic Frontier Foundation, Reddit, BoingBoing i Mozilla, van decidir d’instaurar un dia mundial contra l’espionatge en massa en memòria d’Aaron Swartz, co-propietari de Reddit i un dels responsables del protocol RSS, que es va suïcidar ara fa un any. Amb el nom The Day We Fight Back, la jornada es fa avui amb accions contra l’Agència de Seguretat Nord-americana (NSA).

Totes les entitats adherides demanen als administradors de pàgines web que s’uneixin a la campanya afegint una imatge al seu portal per a reivindicar la fi de les activitats d’espionatge de l’NSA i més organismes governamentals. També animen tothom a col·locar un símbol relacionat al seu perfil de les xarxes socials.

‘Actualment ens encarem amb una amenaça diferent, que vol destruir internet i la noció que tots nosaltres vivim en una societat lliure: l’espionatge en massa’, diu la campanya en referència amb el programa Prism del govern dels EUA o el Tempora de la Gran Bretanya.

La jornada vol recuperar les protestes de fa dos anys contra dues ‘legislacions per a legalitzar la censura’ que volia impulsar el govern nord-americà, SOPA i PIPA, en les quals es va implicar molt Aaron Swartz.

Aaron Swartz fou arrestat el gener del 2011 per haver descarregat milions d’articles acadèmics del banc de dades JSTOR en un portàtil de la xarxa del MIT de Boston. Per les acusacions de frau, obtenció indeguda d’informació i danys en una xarxa protegida, li demanaven trenta-cinc anys de presó. Swartz es va suïcidar l’11 de gener de l’any passat, a vint-i-sis anys.

Neix ‘The Intercept’, centrat en les revelacions d’Edward Snowden

Precisament ahir va néixer als EUA un nou mitjà de comunicació finançat pel fundador de la casa de subhastes en línia eBay, Pierre Omidyar, i dirigit per l’ex-periodista del diari The Guardian, Glenn Greenwald. The Intercept se centra principalment en la publicació de notícies basades en els documents d’intel·ligència i de l’NSA filtrats pel nord-americà Edward Snowden, actualment refugiat a Rússia.

 

Notícia relacionada:

El llegat d’Aaron Swartz, el tràgic heroi del ciberactivisme (14-1-2013)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any