Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Dimarts  08.10.2013  00:00

Autor/s: Josep M Andrés · President de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la defensa i ús del valencià

Tots els colors del verd

Men?ame
 

Expectants, observadors  i  molt  solidaris estem a  la Vall d’Albaida per la gran defensa de l’escola i la llengua que es produeix a hores d’ara a les Illes. Un gran moviment que pren el verd espontani i assembleari i que  recorre els centres escolars  sumant veus i revindicacions entre les diferents comunitats educatives per a oposar-se al TIL i a tot un desficaci d’intencions del govern balear i a les retallades del govern central de Madrid.

No són bojos aquests mallorquins, que tenen el seny ben plantat i ben parit davant les contínues provocacions de la Conselleria d’Educació i del mateix Partit Popular. La defensa i el compromís per un ensenyament de qualitat i públic,  els ha portat a fer una vaga indefinida proposada per l’Assemblea de Docents i amb el suport dels sindicats de l’ensenyament. Centres educatius de primària i de secundària, centres d’adults, universitat i una gran majoria de les AMPA han unit les veus per a oposar-se de forma ferma al TIL.

Un TIL que sembla fet més per atacar la llengua catalana que per a fer un tractament integral de llengües com s’anomena. Un TIL sense consens. Un TIL imposat des de les instàncies i despatxos, on sense criteris pedagògics ni recursos materials ni humans es redacten programes lingüístics com a botifarres sense cap base científica. Aquests programes el que pretenen d’immediat és una retallada de la llengua vehicular catalana amb un professorat sense la formació escaient, com deia amb poca vergonya un polític del PP, que no sap ni com es posa un powerpoint, i a això se li dirà Tractament Integral de llengües.

Aquesta gran moguda per la defensa d’escola ha estat menyspreada i insultada anomenant-la i definint-la com a protesta política. No cal amagar-se, i amb la cara ben alta dir que és un vaga política, perquè l’educació és també política, és compromís, és solidaritat, és projecció de futur. Però de vegades ens trobem amb polítics que governen de cul al poble, amb les seues imposicions i interessos, la majoria de vegades allunyats dels propis interessos del poble. Per a alguns sembla que les eleccions són un xec en blanc per a fer el que els hi vinga en gana, i durant quatre anys fer el que vulguen. Si més de 80.000 persones a Mallorca demanant un canvi en la política educativa de Bauzà no són escoltades,  si a més a més,  els professionals de l'ensenyament, pedagogs i tècnics són menyspreats, què espereu que facen uns mestres compromesos amb la seua tasca.  És aquesta responsabilitat del professorat que ha fet que la recerca de mesures per a aconseguir que no s’imposara el TIL esdevingués imaginació amb diferents tipus de protestes, a les quals l’administració educativa del govern balear contestà amb més provocacions, amenaces i sancions. Farts, els docents iniciaren una vaga indefinida. Un crit de de ja n'hi ha prou!

De moment, el moviment verd per dignificar l’ensenyament a les Illes ha aturat la vaga indefinida, encara que no s’ha arribat a cap acord amb la Conselleria d’Educació. El govern balear continua amb la seua imposició sorda a les reivindicacions i a les veus del carrer, i a hores d’ara sense cap concessió en les negociacions. Malgrat això, els centres públics faran que els consells escolars de centre prenguen les decisions i actuacions en la implantació del TIL, oposant-se i restant  a la guaita per a garantir un bon ensenyament i de qualitat.

A l’inici déiem que estem expectants a la Vall d’Albaida, al País Valencià... perquè la lluita dels centres educatius de les Illes és també la nostra lluita. Les retallades les estem patint a les nostres escoles: reducció de mestres, de beques, supressió de projectes de formació i de CEFIRE, retards i impagaments, falta de substitucions... implantació de programes plurilingües sense negociació, falta de línies en valencià per atendre les demandes...

A la nostra comarca ens posem la samarreta verda per solidaritat i per necessitat, perquè volem i perquè exigim un ensenyament de qualitat, públic i gratuït.