CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA presenten conjuntament una resolució amb el manifest de Rigol

  • La CUP encara està en procés de debat intern sobre el document però garanteixen la seva presència al Pacte Nacional pel Dret de Decidir

VilaWeb
Redacció
26.09.2013 - 21:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El manifest que l’ex-president del parlament Joan Rigol va redactar pel Pacte Nacional pel Dret de Decidir es votarà, finalment, al debat de política general. Després de múltiples converses, CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA han decidit presentar junts una resolució que inclou el document de Rigol. D’aquesta manera, les quatre formacions manifesten el seu compromís amb la literalitat del text, independentment de les iniciatives individuals que hagi pogut presentar cada grup. La CUP -l’altre partit favorable al dret a decidir- ha preferit quedar-se de moment al marge, donat que encara no ha fixat posició definitiva sobre el text de Rigol. En qualsevol cas, però, garanteixen que es mantindran al Pacte Nacional.

La resolució signada pels quatre grups es basa en ‘el document de base del Pacte Nacional pel Dret de Decidir’ i demana que el Parlament es manifesti en favor ‘d’un procés democràtic per tal que el poble català pugui exercir el seu Dret de Decidir’ i reclama que els ciutadans ‘puguin exercir-lo amb el vot sobre la pròpia institucionalització política’. La ‘urgència perquè s’estableixi un diàleg amb institucions de l’Estat per tal d’acordar les condicions legals’ per poder celebrar la consulta també s’inclou al text.

La resolució també defensa que l’exercici del Dret de Decidir ‘va vinculat a la millora de la condició de vida individual i col·lectiva de les persones que viuen i treballen a Catalunya, al compromís amb les exigències de la qualitat de la democràcia, als drets socials -especialment en l’atenció als més febles-, a l’aprofundiment de l’estat del benestar, a la solidaritat intergeneracional, a l’equilibri territorial i desenvolupament sostenible, a l’impuls d’iniciatives i de foment de l’actitud emprenedora i a l’assumpció de responsabilitats empresarials, així com a la cohesió de tota la societat catalana que proclama com a valors superiors de la seva vida col·lectiva la llibertat, la justícia i la igualtat’.

De la mateixa manera, la proposta conjunta presentada proclama que l’exercici del Dret de Decidir ‘ha de significar també la voluntat d’un país que vol accedir a un alt nivell educatiu i de cultura personal i col·lectiva, i especialment en la defensa de la nostra llengua pròpia que s’estén i crea lligams específics amb els territoris amb els quals la compartim’.

Per últim, es defensa que el Dret de Decidir implica també ‘l’afirmació que Catalunya és una comunitat humana que integra, respecta i recolza les diverses aportacions culturals i el pluralisme lingüístic que avui es reflecteix a la nostra societat’.

Amb aquest redactat, els grups signants consideren que es manté l’esperit del manifest de Rigol i, de fet, recorre a la literalitat d’algunes parts del document del Pacte Nacional. Queden fora, però, algunes referències com les que esmenten Europa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any