‘Avui no és un dia normal’, jornada de protesta a les Illes

  • Diferents reivindicacions donen suport als docents i l'educació a les escoles i instituts de les Illes contra el Tractat Integral de Llengües

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.09.2013 - 16:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diverses protestes s’han portat a terme als centres educatius de les Illes Balears per fer front al Tractat Integral de Llengües (TIL), i informar de la vaga indefinida de professors de dilluns vinent, ajornada després que el govern impedís el seu inici per avui. A la majoria de centres educatius, a més de vestir-se de verd, mestres, pares i alumnes han penjat pancartes amb el lema ‘Avui no és un dia normal’, que també ha pres força a Twitter. També s’han col·locat llaços verds a les façanes i samarretes del mateix color als balcons.

Des d’abans de l’estiu que els sindicats i l’Assemblea de Docents avisen que aquest començament de curs no serà ni normal ni tranquil.

El Col·legi Sant Francesc de Manacor ha format una discreta però significativa cadena humana. Per la seva banda, a l’IES Son Pacs de Palma, a més de tenyir-se de verd i omplir parets, ha tingut lloc una concentració de la Plataforma Crida. Al CEIP Llevant d’Inca, en canvi, els professors han optat per repartir fulletons per informar tothom de la vaga de dilluns. A Sant Llorenç des Cardassar, el poble s’ha unit en una marxa en suport als docents.

Tot i les diverses reivindicacions, la jornada d’avui pretèn, principalment, informar de la situació. Els professors de l’Assamblea de Docents de Palma s’han dedicat a informar els pares de la situació davant els centres educatius de la capital mallorquina. De fet, i degut a les vacances, hi havia pares que encara no sabien res del que estava succeint a les illes. Fins i tot, a col·legis com el Son Gotleu de Palma els fulletons han estat editats en quatre idiomes: català, castellà, anglès i àrab, per poder arribar a tothom. 

Segons la Conselleria de Educació, cent seixanta-quatre mil sis-cents seixanta-cinc alumnes s’han incorporat avui a les aules ‘amb absoluta normalitat’. Les protestes no han provocat cap incident ni han impedit l’inici del curs. 

Només s’han produït incidències en la infraestructura de dues escoles, que també han rebut les queixes dels pares. El CEIP Son Rullan pateix goteres causades per les últimes plujes, i el CEIP sa Marina de Llucmajor ha tingut un problema amb el transport de les seves taules i cadires, que no han arribat fins dos quarts de dues.

Proposta de tornar a penjar llaços amb la senyera

D’una altra banda, com que la llei de símbols encara no ha estat aprovada, l’STEI ha proposat als centres que avui pengin els llaços amb la senyera com els que van lluir a tants i tants instituts i escoles el curs passat, en tant que símbol de la defensa del català a les Illes. A més del verd, la senyera és un altre dels símbols més visibles a les escoles. Una resposta als atacs del govern –diuen–, que intenta reduir la presència de la llengua a l’administració (eliminació del requisit del català), als mitjans de comunicació (tancament de Ràdio Televisió de Mallorca) i a l’educació, amb el decret TIL. 

Vaga indefinida per manca de negociació

Ahir mateix es tornava a reunir la mesa sectorial per mirar d’arribar a un acord entre govern i sindicats, però l’STEI i CCOO van aixecar-se de la taula a mitja reunió i van retreure a l’administració que no oferís cap resposta a les seves reivindicacions. Segons que van dir, la consellera Joana Maria Camps els va repetir que no tenia intenció ni de retirar el TIL ni d’ajornar-ne el calendari d’aplicació. Així mateix també es negà a anul·lar els expedients als tres directors d’institut de Menorca i a aixecar-los la suspensió cautelar. Aquestes eren les condicions que els sindicats havien posat damunt la taula per començar a negociar.

Així doncs, la vaga començarà dilluns, si no canvia res. ‘El professorat està disposat a fer vaga indefinida per defensar els interessos dels alumnes i el dret d’una educació de qualitat que garanteixi la igualtat d’oportunitats i basteixi una escola inclusiva i en català’, mantenen l’STEI i CCOO. I recorden que dilluns al punt de migdia hi haurà una concentració davant el Consolat de Mar com a tret de sortida de la vaga indefinida a les Illes. 

Serveis mínims polèmics

L’STEI i CCOO també han anunciat que impugnarien els serveis mínims establerts els dies de vaga perquè els consideren abusius. Segons que va publicar ahir al BOIB, en educació infantil i primària i en els centres d’educació especial serà obligatòria la presència del 30% del personal docent, a més del director i el secretari de l’escola. Als centres d’educació secundària i de formació professional, el percentatge mínim de professors que hauran d’anar a treballar és del 25%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any