Les escoles de les Illes es tenyeixen de verd

  • Els sindicats es van aixecar ahir de la mesa negociadora · Anuncien que la protesta, que ha de començar dilluns, es manté

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El curs escolar ha arrencat avui a les Illes Balears amb la comunitat educativa en peu de guerra per la imposició del Tractat Integral de Llengües (TIL), que menysté el català a les aules. Mestres, pares i alumnes s’han vestit de verd per protestar contra el decret que va acabar imposant el govern per decret llei després de la suspensió cautelar decretada pel jutge. El curs havia de començar amb una vaga indefinida però el govern també ho va impedir i es va ajornar a dilluns que ve. Tot i això, avui moltes escoles i insituts han col·locat llaços verds a les façanes i samarretes del mateix color als balcons. 

Des d’abans de l’estiu que els sindicats i l’Assemblea de Docents avisen que aquest començament de curs no serà ni normal ni tranquil. De fet una de les etiquetes que avui es repeteix més a Twitter és #avuinoésundianormal

Ahir mateix es tornava a reunir la mesa sectorial per mirar d’arribar a un acord entre govern i sindicats, però l’STEI i CCOO van aixecar-se de la taula a mitja reunió i van retreure a l’administració que no oferís cap resposta a les seves reivindicacions. Segons que van dir, la consellera Joana Maria Camps els va repetir que no tenia intenció ni de retirar el TIL ni d’ajornar-ne el calendari d’aplicació. Així mateix també es negà a anul·lar els expedients als tres directors d’institut de Menorca i a aixecar-los la suspensió cautelar. Aquestes eren les condicions que els sindicats havien posat damunt la taula per començar a negociar.

Així doncs, la vaga començarà dilluns, si no canvia res. ‘El professorat està disposat a fer vaga indefinida per defensar els interessos dels alumnes i el dret d’una educació de qualitat que garanteixi la igualtat d’oportunitats i basteixi una escola inclusiva i en català’, mantenen l’STEI i CCOO. I recorden que dilluns al punt de migdia hi haurà una concentració davant el Consolat de Mar com a tret de sortida de la vaga indefinida a les Illes. 

Proposta de tornar a penjar llaços amb la senyera

D’una altra banda, com que la llei de símbols encara no ha estat aprovada, l’STEI ha proposat als centres que avui pengin els llaços amb la senyera com els que van lluir a tants i tants instituts i escoles el curs passat, en tant que símbol de la defensa del català a les Illes. A més del verd, la senyera és un altre dels símbols més visibles a les escoles. Una resposta als atacs del govern –diuen–, que intenta reduir la presència de la llengua a l’administració (eliminació del requisit del català), als mitjans de comunicació (tancament de Ràdio Televisió de Mallorca) i a l’educació, amb el decret TIL. 

Serveis mínims polèmics

L’STEI i CCOO també han anunciat que impugnarien els serveis mínims establerts els dies de vaga perquè els consideren abusius. Segons que va publicar ahir al BOIB, en educació infantil i primària i en els centres d’educació especial serà obligatòria la presència del 30% del personal docent, a més del director i el secretari de l’escola. Als centres d’educació secundària i de formació professional, el percentatge mínim de professors que hauran d’anar a treballar és del 25%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any