Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  23.08.2013  06:00

Un cap de setmana de cadenes humanes

N'hi ha a la pica d'Estats, Girona, Mataró, la Franja de Ponent i a l'estranger

Men?ame
 

Aquest cap de setmana hi haurà un esclat de cadenes humanes com a assaig de la Via Catalana de l'Onze de Setembre. Des del cim de la pica d'Estats fins a sota de les aigües marítimes del Maresme, passant per Girona, la Franja de Ponent i les Terres de l'Ebre. A més, també hi ha tot un seguit de cadenes humanes a l'estranger, entre les quals es destaca la que es farà demà a la capital escocesa, Edimburg.

Pica d'Estats

Al cim de la pica d'Estats s'hi trobarà una expedició disposada a defensar la independència a 3.143 metres d'altura. L'ANC del Pallars Sobirà anima a participar un màxim de mil persones, per temes de seguretat, i tindrà a la seva disposició més de setanta voluntaris. Començarà a les deu del matí i es preveu tenir-la enllestida cap a la una del migdia. La quota per a pujar a la pica, entre vint i vint-i-cinc euros, inclourà una samarreta commemorativa, un sopar, l'assegurança i el servei de taxis fins a l'aparcament del peu de la muntanya. 

Un paquet ben complet per a fer el cim on, ara fa trenta anys, el president Pujol va batre el rècord de l'expedició més nombrosa que arribava al sostre més alt i carregat de simbolisme del país. 

Girona

Girona també farà un assaig de la cadena aquest cap de setmana. Els participants són convocats a la plaça de Catalunya a les 19.30 de demà dissabte. La cadena començarà a les 20.10 amb el senyal d'un coet i encerclarà el riu Onyar del centre de la ciutat. El simbolisme serà present també a l'acte perquè un segon coet anunciarà les 20.14 d'horabaixa, per fer referència a l'any en què es pretén esdevenir estat lliure.

La cadena la formaran dues branques humanes que es desplegaran per la Rambla i pel carrer de Santa Clara i s'enllaçaran a través d'un pont. En acabat, es llegirà un manifest i es faran parlaments davant l'ajuntament, a la plaça del Vi. L'acte l'organitza l'assemblea territorial de l'ANC. 

Mataró

I arribant ja a terres costaneres, entre mar i terra, es farà la convocatòria de l'Assamblea Nacional Catalana i la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques (SPAS) de Mataró. La peculiaritat és que és una cadena submarina que lligarà participants de peu sobre la sorra amb submarinistes capbussats mar endins, a un màxim de tres metres. A més, entre persona i persona s'hi intercalarà una estelada.

Franja de Ponent i Terres de l'Ebre

Nord i sud s'uniran amb la cadena humana simbòlica que pretén enllaçar el Principat amb la Franja de Ponent. La unió es farà a través del pont de la N-420 al riu Algars, als termes de Caseres (Terra Alta) i Calaceit (Matarranya). Els actes començaran a les 17.00, amb una reunió de la territorial de l'ANC a Calaceit, i la cadena es farà a les 20.00.

Les Terres de l'Ebre també faran una cadena humana, a l'Ampolla. Serà avui al vespre, a partir de les 20.00, a la plaça de Catalunya del port pesquer. L'associació cultural de l'Ampolla organitza una cantada d'havaneres, seguida de diferents parlaments i de l'actuació musical de 'Los Sirgadors'.

Cadenes internacionals

Un seguit d'actes i cadenes humanes són organitzades al món per simpatitzants de Catalunya i catalans residents. Així com els actes del Principat es concentren dissabte, diumenge serà un dia que es destacarà per actes a tot el món.

L'ANC d'Escòcia anima a participar els ciutadans en una cadena humana organitzada davant el parlament escocès a Edimburg, diumenge a les 16.30.

Serà el cas també de tres ciutats alemanyes, segons l'ANC Alemanya: la capital, Berlín, acull una cadena a les 17.00 a Gendarmenmarkt; Colònia n'organitza una altra davant la catedral a les 18.00, i Hamburg ho fa a les 16.00 a Grosse Festwiese im Stadtpark.

I més enllà de l'Atlàntic, Los Angeles (Califòrnia) també hi participarà a les onze del matí, amb una convocatòria al Griffith Park.

La capital del Japó. Tòquio, també farà diumenge una cadena, a les 15.30 al Temple Sensoji d’Asakusa.

Vegeu ací els actes s'estendran a tot el món fins l'Onze de Setembre.

Men?ame