Les càrregues policíaques a la plaça Taksim d’Istambul continuaran ‘nit i dia’

  • Una gernació s'hi va tornar a aplegar ahir al vespre, després del desallotjament del matí

VilaWeb
Redacció
12.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de persones es van tornar a concentrar ahir al vespre a la plaça Taksim d’Istambul, hores després d’haver estat desallotjada per la policia. La gent s’hi va anar aplegant al vespre, en suport als activistes contraris al govern de Recep Tayyip Erdogan que l’ocupaven des del dissabte 1 de juny, i la policia va tornar a actuar amb violència, com ja havia fet al matí. El governador d’Istambul, Hussein Avni Mutlu, va anunciar que les càrregues policíaques continuarien ‘nit i dia’ fins que els manifestants ja no hi tornessin.

Els antiavalots van entrar a la plaça Taksim ahir al matí per primera vegada i van escometre els manifestants amb gasos lacrimògens i canons d’aigua, amb el propòsit d’acabar la protesta. Hi hagué una vintena de ferits.

L’oficina del governador local deia que l’objectiu dels antiavalots era de retirar pancartes i banderes, tot i que van carregar fort, tant a la plaça Taksim com al parc Gezi, on s’havien traslladat la majoria dels manifestants després del desallotjament de la plaça. 

Denúncia d’Amnistia Internacional

Amnistia Internacional va denunciar aquestes accions violentes de la policia. Les va titllar d’injustificades i va remarcar que contradeien les declaracions fetes pel govern turc, que ahir havia assegurat que no intervindria al parc. 

‘Les protestes a la plaça Taksim i el parc Gezi han estat completament pacífiques i tenen dret de continuar. Les autoritats només hi haurien d’intervenir per raons legítimes. Voler treure unes quantes pancartes no és, senzillament, cap justificació’, va dir Andrew Gardner, observador d’Amnistia Internacional a Turquia.

Així mateix, va explicar que una setantena d’advocats havien estat detinguts quan eren davant un tribunal, tan sols per haver fet una declaració de suport a les protestes, i que les autoritats s’havien negat a investigar possibles casos d’abusos. ‘En comptes de continuar reprimint els manifestants pacífics, les autoritats turques haurien de començar a vigilar les actuacions de la seva policia i portar als tribunals els responsables de l’escandalós abús que s’ha vist aquestes dues últimes setmanes.’

El debat sobre un jardí d’Istambul que el govern volia destruir ha anat creixent fins a esdevenir un conflicte obert al carrer, amb manifestants ferits i enfrontaments constants a les principals ciutats. El rerefons és l’enfrontament entre els sectors més dinàmics de la societat turca i el govern islamista, un xoc entre dos models de futur per a un dels països més complicats de la zona.

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, diu que les protestes formen part d’un ‘pla sistemàtic’ per a fer mal a la imatge i l’economia del país, i va instar els manifestants a desallotjar el parc Gezi.    

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any