El vet del PP al nom ‘País Valencià’ arriba a les Corts

  • Vol evitar que reïxi cap iniciativa parlamentària amb aquesta denominació · Avui es debatrà a les corts

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Corts Valencianes debaten avui una proposta del PP per a vetar totes les iniciatives parlamentàries que duguin el nom ‘País Valencià’. El PP argumenta que és una resposta a una declaració institucional de l’Ajuntament de Barcelona del juny del 2012, que es referia als Països Catalans i al País Valencià. ‘El debat ja s’ha tancat i el va guanyar el poble valencià, tal com es plasma a l’estatut’, deia el vice-portaveu del PP al parlament, Rafael Maluenda. Però no té en compte que l’estatut fa referència dues voltes a ‘País Valencià’, i que aquest és el nom que empra habitualment una part de l’oposició i de la societat. 

Concretament, el preàmbul de l’Estatut del 2006 diu: ‘La Comunitat Valenciana va sorgir com a conseqüència de la manifestació de la voluntat autonòmica del poble de les províncies valencianes, després de l’etapa preautonòmica, a la qual va accedir en virtut del reial decret-llei 10/1978, de creació del Consell del País Valencià. Aprovada la Constitució espanyola, va ser en el seu marc on la tradició valenciana provinent de l’històric Regne de València es va trobar amb la concepció moderna del País Valencià i va donar origen a l’autonomia valenciana, com a integradora dels dos corrents d’opinió que emmarquen tot allò que és valencià en un concepte cultural propi en l’estricte marc geogràfic que abasta.’

Maluenda, que és qui defensarà avui la iniciativa a les Corts, exclama: ‘Volem que quan es parle de la nostra regió es parle de la Comunitat Valenciana, quan es referesquen a la nostra llengua en diguen valencià i a la nostra bandera, la senyera.’ El síndic del grup, Jorge Bellver, fonamenta la iniciativa del PP en ‘la ingerència en les senyes d’identitat’ que foren, segons el seu parer, les declaracions institucionals de l’Ajuntament de Barcelona i del Parlament de Catalunya. 

Sobre les crítiques de l’oposició, que retreu al PP que cerqui un conflicte identitari en un context sòcio-econòmic com l’actual, Bellver replica que el 99% de les seves iniciatives parlamentàries tenen relació amb l’ocupació. Per contra, critica les peticions de comissions d’investigació per part de l’oposició, que acusa de voler paralitzar l’activitat parlamentària.

Justament ara fa pocs dies que el Tribunal Superior de Justícia refusava de fer servir ‘País Valencià’ per a definir el territori i aconsellava de dir-ne ‘Comunitat Valenciana’. Per contra, avalava l’ús de ‘català’ per a referir-se a la llengua. 

 

Informació relacionada: 

Vídeo: El Bloc Jove publica un vídeo defensant l’ús de ‘País Valencià’

El TSJ valencià avala el nom de ‘català’ per a la llengua però refusa ‘País Valencià’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any