Els arguments surrealistes del CNI per a expulsar Noureddine Ziani

  • Arribar a un acord amb Nous Catalans, reunir-se amb imams, presentar un projecte d'escorxador 'halal'...

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
13.05.2013 - 20:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El CNI acusa el president de l’Espai Catalano-Marroquí de la Fundació Nous Catalans, Noureddine Ziani, de treballar per als serveis secrets marroquins i de fer perillar la seguretat de l’estat fomentant el radicalisme islàmic. Però quines proves hi aporten, els serveis d’intel·ligència espanyols? Un escrit de quatre fulls on s’enumera un seguit de fets en què ‘no queda clar ni com ni on ni de quina manera  atempta contra l’ordre públic’, tal com explica la seva advocada, Fàtima Zohra. ‘Hi ha manca de proves i de motivació’, afegeix.

De què és acusat?

Segons el document de quatre fulls del CNI, al qual ha tingut accés VilaWeb, l’acusació diu: ‘És un col·laborador molt important d’un servei d’intel·ligència estranger des de l’any 2000. Aquesta col·laboració ha posat en risc la seguretat de l’estat –i la hi posa actualment–, compromet la política exterior espanyola i constitueix una amenaça contra l’estabilitat de les institucions.’ En cap moment no parla explícitament del Marroc; sempre d’un ‘país estranger’.

Diu que la tasca que suposadament feia Ziani consistia a elaborar nombrosos informes periòdics per als successius caps del destacament del servei estranger a Barcelona des de l’any 2000 i que en rebia contraprestacions econòmiques.

Proves

I quins fets i proves aporten? Doncs una llista cronològica de l’activitat i la relació de Ziani amb comunitats islàmiques de Catalunya fins a la creació de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya.

Una d’aquests ‘proves’ és que Ziani va accedir el juny del 2010 al càrrec de president de la Unió de Centres Culturals i Islàmics de Catalunya (UCCIC) quan es va constituir aquesta entitat. L’UCCIC ha organitzat activitats, moltes de les quals juntament amb la Fundació Nous Catalans de CDC, amb el propòsit d’aïllar els moviments fonamentalistes. Per exemple, ha impulsat la formació d’imams mitjançant cursos en què hom els transmet valors com ara el diàleg, la convivència i l’obertura a la societat catalana.

Una altra suposada prova de les acusacions, segons la resolució del CNI, és que el novembre del 2010 Ziani es va reunir amb l’imam de Reus, Abdelhamid Ain el Hayat, i el març del 2012 amb el de Salt, Mohamed Atlaouil, tots dos ‘coneguts pels seus postulats salafistes’. Ziani explica a VilaWeb que, justament, les reunions pretenien fer-los entendre que calia un discurs més obert.

Ell mateix ho explica així a VilaWeb: ‘M’acusen de reunir-me amb el salafista de Salt. Si realment era salafista en un grau de cinquanta, ara estic segur que ho és en un grau de vint. Perquè l’hem implicat, l’hem fet assistir a les nostres conferències. I la prova és que quan va passar allò de Terrassa [l’imam, en els sermons, hi predicava que els homes peguessin a les dones sense que es notés] tots els salafistes que diuen que són salafistes, com el de Salt i el de Reus, van venir a la Fundació [Nous Catalans] i els vam explicar què havia dit l’imam de Terrassa. I tots s’hi van oposar. Vam aconseguir una gran unitat contra aquell imam.’

El CNI esmenta fets que considera proves, com ara la simple participació en congressos. Concretament, la intervenció que va fer el desembre del 2010, a Barcelona, en el I Congrés Internacional d’Ulemes, amb el títol ‘Els musulmans i els valors europeus’, coorganitzat pel Consell Europeu d’Ulemes del Marroc i la UCCIC.

Hi ha un altre fet que els serveis secrets espanyols consideren una prova de la col·laboració de Ziani amb els serveis secrets marroquins per a fomentar el salafisme a l’estat espanyol: presentar un projecte urbanístic per a construir un complex residencial de tres-cents habitatges i una mesquita a Lleida, adreçat a la comunitat musulmana. Però aquell projecte comptava amb el vist-i-plau de la comunitat musulmana Alouma de Lleida, que en un començament havia d’acomplir-lo d’acord amb l’ajuntament. Finalment, quan Ziani va presentar el projecte, la paeria se’n va desdir.

Més ‘proves’. El CNI diu textualment en la resolució: ‘El març del 2012, Noureddine Ziani arriba a un acord amb l’associació Nous Catalans, vinculada al partit CDC, per a situar la seu de l’organització que presideix, UCCIC, en els locals de l’associació Nous Catalans, al carrer de Pompeu Fabra 22 de Santa Coloma de Gramenet.’

Els serveis d’intel·ligència espanyols també veuen com un fet que provaria que Ziani atemptava contra la seguretat de l’estat el projecte d’escorxador ‘halal’ que volia executar l’any passat ‘a la província de Lleida’. Ziani precisa a VilaWeb: ‘No és pas un escorxador, sinó un complex “halal”: un escorxador de bestiar oví, un de boví, un de pollastre, un restaurant “halal”, una benzinera i un hotel tres estrelles.’

Finalment, el CNI admet que Noureddine Ziani no té cap antecedent policíac.

 

Informe: Què poden fer els serveis d’intel·ligència espanyols per aturar la independència?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any