Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  21.03.2013  15:08

18 de setembre de 2014, la data del referèndum escocès

L'ha anunciada el primer ministre, Alex Salmond, que ha insistit en la necessitat que Escòcia sigui un país independent

Men?ame
 

El dijous 18 de setembre de 2014, tan sols una setmana després de la diada nacional de Catalunya, és la data triada per al referèndum sobre la independència d'Escòcia. Un cop pactat amb la Gran Bretanya, inclosa la pregunta, només faltava decidir-ne la data concreta. I el primer ministre escocès, Alex Salmond, l'ha anunciada en una intervenció al parlament.

Salmond ha vaticinat que serà un dia històric per als escocesos. 'Serem capaços d'anar endavant nosaltres mateixos, però no estarem sols, perquè tindrem un tracte entre iguals' amb els britànics.

Quan es va anunciar l'any de la consulta, el 2014, les primeres especulacions sobre el dia concret es van fixar en el 24 de juny, quan es commemorarà el setè centenari de la batalla de Bannockburn, una significativa victòria dels escocesos en l'anomenada guerra de la Independència d'Escòcia.

Amb tot, fonts governamentals ja van dir que pensaven en la tardor del 2014. Per això les apostes es van traslladar cap al mes d'octubre. Però havia guanyat força la possibilitat que fos l'11 de setembre. Segons el professor de ciències polítiques John Curtice és un dia important perquè se celebra el referèndum de devolució de poders d'Escòcia del 1997. Alhora hauria permès de fer el referèndum poc després dels Jocs de la Commonwealth de Glasgow (del 23 de juliol al 3 d'agost de 2014) i de l'esmentada commemoració de la batalla de Bannockburn. Però finalment, la data triada ha estat una setmana més tard.

 

Informació relacionada:

Escòcia canvia la pregunta del referèndum

Escòcia ja pensa en la seva constitució

25 de maig de 2014, referèndum d'independència?