Espriu al Palau

  • Aquest vespre es fa l'acte institucional que inaugura l'Any Espriu, al Palau de la Música

VilaWeb
M.S.
23.01.2013 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern, Artur Mas, presidirà l’acte institucional que obre el programa d’activitats de l’Any Espriu, al Palau de la Música de Barcelona. Serà després de la històrica votació de la declaració de sobirania al Parlament de Catalunya. L’espectacle, dirigit pel director teatral Xavier Albertí, començarà amb discursos del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i del batlle de Barcelona, Xavier Trias. Avui també s’ha activat la web de l’Any Espriu.

L’espectacle d’aquest vespre se centrarà en l’Espriu poeta. L’escriptor Miquel de Palol farà una glossa d’Espriu i després donarà veu a quatre poetes de generacions diferents (Josep M. Sala Valldaura, Jordi Vintró, Manuel Forcano i Josep Pedrals), que han escrit un poema cadascun en què mostren el seu univers sobre Espriu. Hi sonarà la música de Joaquim Homs, i Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler interpretaran les cançons que Raimon va compondre amb poemes de Salvador Espriu. Deu actors (Jordi Boixaderas, Pep Tosar, Pere Arquillué, Carme Sansa, Màrcia Cisteró, Chantal Aimée, Enric Majó, Josep Maria Pou, Fina Rius, i Mercè Arànega) diran poemes o fragments dels poemes més significatius d’Espriu. I acabarà el Cor del Gran Teatre del Liceu interpretant un passatge de ‘Nabucco’ de Verdi, ‘perquè ens ajudi a pensar cap on volem anar’, segons Albertí.

La web de l’any Espriu, a la manera de la de l’Any Sales-Calders-Tísner

Laura Borràs, que acaba de ser nomenada directora de la Institució de les Lletres Catalanes, és la responsable de la web de l’Any Espriu, com ho fou de la de l’Any Sales-Calders-Tísner. S’ha fet amb dos objectius: oferir una informació bàsica d’Espriu i de totes les activitats que s’organitzen pel centenari del seu naixement, i convertir la web en un repositori de tots els continguts de l’Any Espriu. Acabada l’efemèride, la web passarà a dependre del Centre Salvador Espriu d’Arenys de Mar, que es farà responsable dels continguts.

La web inclou la biografia, la bibliografia, els recursos d’internet, una mediateca i una fototeca. També conté una àrea interactiva, amb els apartats ‘Espriu social’, centrat en les xarxes socials, i ‘Espriu digital’, que aplegarà projectes i iniciatives que sorgeixin des d’internet, per exemple, en l’àmbit escolar. Per a les escoles, ara per ara, no hi ha cap apartat específic ni s’ha pensat d’oferir continguts destinats als professors. Però sí que hi ha la intenció d’aplegar les iniciatives que les escoles de tot arreu facin sobre Espriu.

A la web també hi trobarem una agenda d’activitats a què tothom es pot subscriure i que cadascú es pot personalitzar, un bloc amb la crònica dels actes més destacats de l’Any Espriu, un apartat de biblioteques i també curiositats, com ara una relació de dades estatístiques dels darrers dos-cents piulets sobre Espriu a Twitter.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any