Comparació entre els resultats del CEO i els del CIS

  • Les dades de l'últim sondatge del CEO apunten una majoria absoluta de CiU, però el sondatge del CIS allunya CiU de la majoria absoluta el 25-N

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.11.2012 - 14:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui han sortit publicades les últimes enquestes del Centre d’Estudis d’Opinió i del Centre d’Investigacions Sociològiques en relació a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Els resultats, però, són força diferents en alguns casos.

L’enquesta del CEO dóna majoria absoluta a CiU (69-71 escons), en canvi, la del CIS situa la federació quatre escons per sota d’aquests 68 diputats (63-64). Una altra de les diferències de les dues enquestes és que, mentre el CEO situa el PP com a principal grup de l’oposició (18-19 escons) i apunta a una gran davallada del PSC (fins a 15 escons), el CIS manté el PSC com a segona força (19 escons) i deixa el PP en quarta posició.

En tercer lloc, el CEO apunta que la CUP podria entrar al parlament (0-3 escons) i en deixa fora Solidaritat; en canvi, el CIS situa Solidaritat a l’hemicicle amb un diputat i apunta que la CUP en quedaria fora.

Ambdues enquestes donen un creixement important a ERC, que passaria de 10 escons a 14 segons el CEO; o de 10 a 17, segons el CIS. Tant el CEO com el CIS coincideixen en l’augment de C’s, que doblaria els escons (6, segons el CEO; 7, segons el CIS). Iniciativa es mantindria molt similar en totes dues enquestes, amb els mateixos escons (10) o un més (11). 

Comparació amb enquestes anteriors

Per comprovar el grau de fiabilitat de les enquestes hem anat a buscar les últimes publicades. Pel que fa a l’enquesta del CIS del novembre del 2010, poc abans de les eleccions al Parlament de Catalunya, la projecció d’escons no va coincidir després amb els resultats. L’enquesta donava 59 escons a CiU, que en va obtenir tres més; en va pronosticar 33 per al PSC, que va caure fins als 28; apuntava a una davallada de fins als 15-16 escons per a ERC, que finalment es va quedar amb deu; va pronosticar que el PP mantindria els mateixos escons, i en va aconseguir quatre més; i no va preveure l’entrada de SI, que en va treure quatre.

En el cas de les últimes eleccions basques, la projecció de vot del CIS va coincidir força amb els resultats; en canvi, en les eleccions gallegues, no va preveure l’entrada del nou partit de Xosé Manuel Berias (li n’atorgava un, i en va treure nou) ni tampoc la davallada del PSdG, al qual atorgava 23-24 escons, i es va quedar amb 18. 

Pel que fa a les enquestes del CEO, no ha estat possible comparar perquè en les anteriors eleccions al Parlament de Catalunya, el baròmetre no va fer projecció d’escons.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any