Últim fascicle de ‘Casa Inhòspita’

  • VilaWeb us ofereix aquesta obra mestra de Charles Dickens, en la traducció inèdita de Josep Tebé · Cada diumenge un plec, fins l’Onze de Setembre

VilaWeb
Redacció
09.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

VilaWeb us ofereix la traducció de Bleak House, una de les obres mestres de Charles Dickens, signada per Josep Tebé. Fins l’Onze de Setembre, cada diumenge, un fascicle. Avui podeu descarregar-vos el vint-i-unè i últim fascicle de Casa Inhòspita, que inclou els capítols 66 i 67.

‘Casa Inhòspita’

En un cas força insòlit, el 2008 van aparèixer, en cosa de poc temps, dues traduccions d’una mateixa novel·la: Bleak House, una de les obres mestres de l’escriptor anglès Charles Dickens, el gran cronista de l’època victoriana. La primera de les traduccions, Casa Inhòspita, es va començar a publicar per fascicles en un bloc de +Vilaweb, però va restar incompleta per la mort del traductor, Josep Tebé (Ponts, 1944 – Barcelona, 2010). La segona, El Casalot, es troba a les llibreries. VilaWeb, amb permís de la família Tebé, us ofereix de Sant Jordi a l’Onze de Setembre, fascicle a fascicle cada diumenge, la traducció de Josep Tebé en ocasió del dos-centè aniversari del naixement de Charles Dickens.

La traducció que us oferim vol fer reviure el gust i to de la publicació original, i és per això que la trobarem en fascicles a VilaWeb cada diumenge. L’original anglès es va publicar mensualment, com un fulletó, del març del 1852 al setembre del 1853. En el cas de la traducció, també hem mirat de respectar les dinou remeses setmanals, tot i que que l’últim capítol, que incloïa els capítols 60 a 67, hem decidit finalment dividir-lo en tres per a acabar els lliurament pels volts de l’Onze de Setembre.

Any Dickens

La publicació de ‘Casa Inhòspita’ a VilaWeb, d’acord amb la família de Josep Tebé (i en règim Creative Commons reconeixement no comercial sense obres derivades), s’ha volgut fer coincidir amb la commemoració, enguany, del dos-centè aniversari del naixement de Charles Dickens (7 de febrer de 1812 – 9 de juny de 1870), un dels novel·listes més importants de la literatura anglesa. La majoria de les seves obres mestres es van publicar en fascicles mensuals o setmanals a diaris com ‘Master Humphrey’s Clock’ i ‘Household Words’. Mës tard, es van reimprimir en format llibre. Aquestes remeses feien que les històries fossin més barates i accessibles al gran públic.

Dickens és considerat el gran cronista de l’època victoriana, el període de la història britànica circumscrit pel regnat de Victòria I (entre el 1837 i el 1901) i caracteritzat per la prosperitat econòmica, l’auge de la classe mitjana i el prestigi cultural britànic. L’època victoriana va marcar el punt culminant tant de la Revolució industrial com de l’Imperi britànic, amb la modernització de Londres com a màxim exemple. La visió idíl·lica d’aquest període de creixement, va desmuntar-la o contrarestar-la Dickens amb els seus escrits, en què va deixar constància de les injustícies socials que veia i que també va viure. En un temps en què la Gran Bretanya era el màxim poder polític i econòmic del món, Dickens va exposar la vida dels pobres oblidats al cor de l’imperi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any