Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Dickens, el cronista de l'època victoriana

L'obra

Novel·les per fascicles

Actes a tot el món


dijous, 9 de febrer de 2012
El món de les lletres i la cultura va commemorar dimarts el dos-cents aniversari del naixement de Charles Dickens (Portsmouth, 7 de febrer de 1812-Rochester, 9 de juny de 1870), un dels novel·listes més valorats de la literatura anglesa. Dickens és considerat el gran cronista de l'època victoriana, el període de la història britànica definit pel regnat de Victòria I (entre 1837 i 1901) i caracteritzat per la prosperitat econòmica, l'auge de la classe mitjana i el prestigi cultural britànic. L'època victoriana va marcar el punt culminant tant de la Revolució industrial com de l'Imperi britànic, amb la modernització de Londres com a màxim exemple. La visió idíl·lica d'aquest període de creixement, es va encarregar de desmuntar-la o contrarestar-la Dickens amb els seus escrits, on va deixar constància de les injustícies socials que veia i que també va viure.

Les primeres experiències de Dickens treballant de petit en una fàbrica, amb el pare a la presó per deutes, el van marcar profundament i van ser decisives en la seva obra, que descriu la part més fosca de la societat anglesa de l'època, quan el desenvolupament industrial va donar peu a una burgesia rica i va portar molta gent, també, a la pobresa, la marginalització i la desesperació. En un temps en què la Gran Bretanya era el màxim poder polític i econòmic del món, Dickens va destacar la vida dels pobres oblidats al cor de l'imperi.

L'obra


Dickens va esdevenir l'escriptor anglès més popular del segle XIX, l'autor d'una obra que reflectia la societat anglesa sense embuts i amb ironia, compassió i enginy. Probablement la seva novel·la més coneguda és 'Oliver Twist', publicada en fascicles entre 1837 i 1839 i que descriu la vida dels marginats i dels baixos fons de la societat londinenca. De Dickens també són 'Cançó de Nadal', 'Temps difícils', 'Història de dues ciutats', 'Grans esperances', 'El casalot' i 'David Copperfield', potser la novel·la més autobiogràfica. Moltes de les seves històries i personatges s'han adaptat posteriorment a les pantalles i al teatre.

Novel·les per fascicles


La majoria de les obres mestres de Charles Dickens es van escriure en fascicles mensuals o setmanals en diaris com el 'Master Humphrey's Clock' i el 'Household Words'. Posteriorment es reimprimien en format llibre. Aquests lliuraments feien que les històries fossin més barates i accessibles.

Actes a tot el món


Els dos-cents anys del naixement de Dickens s'ha començat a celebrar dimarts amb molts actes, a la seva Anglaterra natal i a fora. A l'Abadia de Westminster, on és enterrat a l'anomenat racó dels escriptors, hi va haver una cerimònia oficial, i el British Council va organitzar una lectura mundial de vint-i-quatre textos seus en vint-i-quatre hores.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Dickens és enterrat a l'anomenat racó dels poetes de l'Abadia de Westminster, a Londres, al costat dels escriptors Geoffrey Chaucer, Tennyson, Samuel Johnson i Rudyard Kipling.
  • L'obra de Dickens continua tenint molta predicació a tot el món. A l'Índia, ex-colònia britànica, hi té molts lectors perquè els temes de què parlava a l'Anglaterra del segle XIX (burocràcia, injustícia social i pobresa) són ben vigents en aquest immens país.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Josep Tebé va començar a publicar al seu bloc una traducció pròpia de 'Bleak House'.
Mapa del Londres de Dickens.
Poseu a prova els vostres coneixements de la vida i obra del novel·lista anglès.
L'obra completa de Charles Dickens.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua