Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  26.05.2012  12:32

Els enregistraments des del camp evidencien l'enorme xiulada

Queixes per la transmissió de TVE per haver abaixat el so ambient · L'ens públic desmenteix haver manipulat l'àudio

Men?ame
 

Malgrat els altaveus de gran potència disposats a l'estadi Vicente Calderón per fer sonar ben fort l'himne espanyol, que tan sols va durar vint-i-set segons, la xiulada dels seguidors del Barça i de l'Athletic a l'himne espanyol va ser enorme. Molts espectadors es van queixar que Televisió Espanyola havia rebaixat el so ambient perquè no se sentís la protesta. En la retransmissió es pot sentir com en el començament de l'himne hi ha un so ambient molt més fort, que immediatament és abaixat amb les primeres notes.

A YouTube hi ha uns quants vídeos enregistrats al camp on es pot escoltar amb més claredat l'abast de la xiulada: aquíaquí i aquí.

Amb tot, el comentarista de TVE diu, acabat l'himne, que la majoria de seguidors del Barça i l'Athletic havien xiulat: 'A l'estadi, les notes de l'himne han estat pràcticament inaudibles.'

A TV3, els comentaristes també van remarcar que la xiulada era molt gran, fins i tot més que no la del 2009. El so ambient, amb tot, també era baix, com el del senyal de TVE.

Al final del partit el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va dir a Catalunya Ràdio que la xiulada a la monarquia 'era esperable'.

La xiulada encara era més esperada per les polèmiques declaracions de la presidenta de la Comunitat Autònoma de Madrid, Esperanza Aguirre, prèvies al partit, que volia que se suspengués la final per evitar la xiulada a l'himne espanyol.

TVE desmenteix la manipulació de l'àudio 

Arran de la polèmica generada per la reducció del so ambient durant la interpretació de l'himne espanyol d'ahir al Vicente Calderón, TVE ha emès avui un comunicat en què s'assegura que es va realitzar i emetre el senyal d'àudio 'seguint les pautes que se segueixen habitualment en esdeveniments esportius d'aquesta naturalesa'. TVE diu que va actuar segons 'criteris estrictament professionals' i que, en tot cas, la diferència de so durant l'himne es deu a l'augment del volum tant del senyal com dels altaveus al camp, per part dels organitzadors de la final. 

L'àudio de la retransmissió d'ahir, s'especifica al comunicat, era resultant de dos senyals diferents: 'El primer, el del mateix himne, procedent directament de la taula de so que genera l'organització i que apareeix en un primer pla d'àudio. El segon, procedent de l'ambient de l'estadi que capten els micròfons de TVE situats a la gesta del camp, en un segon pla d'àudio.'

'Al començament de l'execució de l'himne es va produir un augment en el volum del senyal que va lliurar l'organització de l'esdeveniment i també en el de l'himne que es va escoltar a través dels altaveus del Vicente Calderon, que en aquest cas l'organització va reforçar, i va arribar a una potència de 100.000 watts', s'hi explica: 'Consegüentment, el senyal que capten i emeten els diferents mitjans no tenen cap motiu per coincidir, perquè es recull des de diferents llocs d'origen (graderia, exteriors, terreny de joc, etc.).'


Més informació:

Final perfecte per a Guardiola

La policia escorcolla seguidors del Barça i els pren xiulets i pancartes

Les xiulades històriques a l'himne espanyol i al rei

Men?ame