L’oposició forçarà Mas a comparèixer al parlament per les noves retallades

  • PSC, ICV, ERC i SI carreguen contra la nova tanda d'ajustos

VilaWeb
Redacció
15.05.2012 - 18:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC, el PP, ICV-EUiA i ERC forçaran la compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas, per explicar el tercer pla d’ajust. Com que els quatre grups sumen més vots que CiU, la junta de portaveus exigirà que el president Mas acudeixi al parlament per explicar la tercera tanda de retallades. Tan sols ho podria evitar que SI o C’s es posessin al costat de la federació.

Això sí, la data dependrà de CiU, ja que l’ordre del dia del proper pla ja està marcat i és la mesa del parlament, on la federació té majoria absoluta, qui podria decidir la convocatòria d’una junta de portaveus extraordinària. Si no compareix la propera setmana, com vol Joan Herrera (ICV-EUiA), ho farà en el pròxim ple convocat.

PSC: ‘Mas no ha aportat ni transparència, ni credibilitat, ni confiança’

El PSC s’ha mostrat crític amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presentació que ha fet del tercer pla d’ajust. El president del grup socialista, Joaquim Nadal, ha considerat que les explicacions de Mas ‘no han aportat ni transparència, ni credibilitat, ni confiança’, tres punts que el PSC considera claus per acabar ‘amb la por’ que afirmen que s’ha instal·lat en els ciutadans a conseqüència de la ‘greu situació’ econòmica.

ICV denuncia que Mas vol beneficiar els interessos privats

El president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha acusat Mas de continuar retallant tot i saber que no porta enlloc. L’objectiu que té Mas, al seu parer, és ‘depauperar els serveis públics i beneficiar els interessos privats’. Ha posat l’exemple d’Aigües de Barcelona i Abertis, possibles beneficiaris de les privatitzacions d’ATLL i Tabasa. Herrera ha recriminat a Mas que es dediqui a culpar tothom i no assumeixi la seva responsabilitat.

ERC: Catalunya retorna ‘als anys 80’

Per la seva banda, Esquerra s’ha mostrat molt crítica amb el tercer pla d’ajust presentat. La portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, ha considerat que el seguit de mesures anunciades retorna Catalunya ‘als anys 80’ i ha carregat durament contra el president per haver dit que no es toquen les línies vermelles de l’estat del benestar ‘quan en realitat són retallades que toquen els serveis bàsics’. A més, Simó ha demanat a Mas que ‘es planti davant qui toca, que és l’estat’ i impulsi la ‘independència fiscal unilateral’ aprovant al Parlament una llei per crear la hisenda pròpia per Catalunya.

Soldiaritat diu que les retallades evidencien que la Generalitat ‘agonitza’

El diputat de Solidaritat per la Independència al Parlament Alfons López Tena ha censurat que la tercera tanda de retallades evidencien que la Generalitat ‘agonitza’ i no té projecte polític per treure Catalunya de la crisi i tornar la prosperitat. També ha lamentat que la Generalitat assumeix sense protestar les imposicions d’un estat que ‘roba cada dia 60 milions d’euros a Catalunya’. Solidaritat critica que la Generalitat paga ara amb un nou ajust haver presentat uns pressupostos ficticis per al 2012 perquè eren basats en unes previsions de creixement econòmic errònies: ‘Mentre ells falsifiquen els comptes i ploren, nosaltres treballem per al poble de Catalunya’.

Laporta en culpa Rajoy

El cap de Democràcia Catalana i diputat del Parlament, Joan Laporta, ha responsabilitzat l’estat pels seus impagaments a Catalunya de la tercera tanda de retallades i ha demanat ‘eleccions anticipades’ si fracassa la demanda catalana del pacte fiscal. Laporta ha argumentat que els nous ajustos són culpa que el govern no ha pagat a Catalunya partides com la disposició addicional tercera de l’estatut i també perquè la Generalitat té un sistema de finançament insuficient.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any