La Defensora del Pueblo reacciona i demana informació sobre els interns del CIE Zona Franca

  • Els interns que havien de ser expulsats ahir es tornen a autolesionar

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Defensora del Pueblo espanyola, María Luisa Cava de Llano, va reaccionar ahir a les informacions sobre la vulneració de drets al CIE Zona Franca i va demanar al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, l’expedient de David Brakdze, l’intern d’origen georgià i amb família a Girona que avui havia de ser expulsat. Brakadze i uns altres dos interns georgians es van tornar a lesionar ahir quan els portaven a l’aeroport. Un altre finalment va ser traslladat a Madrid per ser enviat a Geòrgia.

El Defensor del Pueblo té competència per a dirigir-se al ministeri d’Interior per recollir informació i per fer recomanacions, fins i tot la d’aturar expulsions. ‘La manca d’intervenció podria causar perjudicis irreparables a aquestes persones i podrien estar en joc els seus drets fonamentals’, diu Cava de Llano en la petició adreçada a Ribó.

Brakadze, a més de fer set anys que viu a Girona, té una filla de dotze anys i un fill de dos anys nascut a Girona.

Els quatre interns, tots d’origen georgià, havien de ser expulsats aquest divendres, i ja feia gairebés dues setmanes que eren en vaga de fam per protestar pels maltractaments que patien, tant ells com uns altres interns, com el rus Sergei Breev, que diumenge fou estomacat per un policia fins al punt que va haver de ser traslladat a urgències, amb una costella trencada i unes quantes fissures.

Els quatre interns georgians es van lesionar a l’abdomen i als braços i van ser ingressats, dos a l’hospital de Bellvitge i un altre al Clínic. Després, els van tornar al centre d’internament. I avui, quan els portaven cap a l’aeroport s’han tornat a lesionar i els han retornat al centre d’internament, on els han deixat aïllats. Tret d’un d’ells, que sí que se l’han endut.

A David Bakradze se’l vol expulsar per cometre diversos robatoris amb una ordre dictada fa cinc anys, i per més que posteriorment una jutgesa sentenciés que no havia de ser expulsat pel seu arrelament familiar. Bakradze va cometre diversos robatoris però compta ara amb el suport de la seva parròquia de Girona, on viu amb la seva dona i dos fills, que s’ha bolcat en suport a ell i la seva família.

Ahir al parlament, el Sínc de Greuges, Rafael Ribó, va recordar que la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, li va denegar d’accedir al CIE de la Zona Franca, poc després de la mort d’un intern en circumstàncies poc clares. Ribó ha denunciat que els CIE són presons amb interns sense drets’.

Fernández Díaz haurà de respondre

El ministre de l’Interior espanyol haurà de respondre sobre els casos de maltractaments al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. El diputat d’ICV Joan Coscubiela li va fer arribar dimecres unes quantes preguntes (pdf) arran de la informació publicada per VilaWeb, i Jorge Fernández Díaz les haurà de respondre per escrit. Coscubiela demana al ministre si pensa obrir una investigació sobre els maltractaments policíacs denunciats per interns i si té intenció d’adoptar cap mesura per a evitar que hom agredeixi les persones retingudes als CIE. ‘O pensa continuar impassible malgrat les moltes agressions que s’han denunciat?’, acaba dient-li. El ministre espanyol visitarà dilluns el CIE de la Zona Franca, acompanyat de mitjans de comunicació.

Fa temps que les entitats de defensa dels drets humans avisen que, en aquests centres, s’hi violen els drets humans. Semblantment va manifestar-se a VilaWeb l’advocat José Javier Ordóñez, autor d’un dictamen del Col·legi d’Advocats, segons el qual els CIE són ‘presons plenes de gent que no ha comès cap delicte’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any