“Stop desnonaments”, un nou activisme

  • Com s’organitza el moviment i qui l'integra?

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La crisi econòmica i l’explosió de la bombolla immobiliària han deixat a moltes persones i famílies en una greu situació de precarietat que arriba a ser extrema en alguns casos. Una de les conseqüències més problemàtiques d’aquest conflicte és el recent increment del nombre de desnonaments, que ha propiciat l’aparició de plataformes de paralització d’aquest tipus de desallotjaments. Aquesta problemàtica ha originat així un fenomen social jove: l’activisme anti-desnonaments.

Xifres desbordants

Tan sols el 2010, dels 130 desnonaments diaris que es van executar al conjunt de l’Estat, 18 es van produir a Catalunya, segons el darrer informe publicat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El nombre de procediments ha anat in crescendo en els darrers anys, arribant a marcar xifres rècord en el primer semestre de 2011 amb 32.010 desnonaments a tot l’Estat. Suposa un increment del 28% respecte el mateix període de l’any anterior.

Iniciatives polítiques limitades

Els alarmants números han obligat el Ministre d’Economia, Luís de Guindos, a comprometre’s el passat 7 de febrer al Congrés dels Diputats a negociar amb el sector financer alternatives a la multitud d’expulsats i va concretar la creació d’una comissió conjuntament amb la banca per frenar els desnonaments. La Generalitat es va avançar i va anar més enllà amb la creació el passat 2010 d’Ofideute, un sistema d’assessorament sobre el deute hipotecari. L’objectiu d’aquest organisme és informar les famílies amb dificultats per pagar. També pretén convèncer les entitats bancàries perquè acceptin la seva mediació abans d’acudir a la justícia.

És precisament en aquest punt on resideix el problema. Cap iniciativa legal amb efectes directes s’ha materialitzat encara perquè necessita el vistiplau del sector bancari, que de moment no ha mostrat voluntat d’intervenir.

Aflorament de la mobilització

La falta d’empenta de l’administració per buscar alternatives al problema ha provocat una important mobilització social que s’ha organitzat amb la creació de la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca (PAH) a Barcelona el febrer de 2009. El seu manifest se centra en la defensa del dret a la vivenda i la lluita contra el frau hipotecari. La principal campanya que porta a terme l’associació és ‘Stop desnonaments’, que crida a l’acció per paralitzar els desnonaments i ja ho ha aconseguit en més de 150 ocasions.

Es tracta d’una ONG que agrupa a persones amb dificultats per pagar la hipoteca o que es troben en procés d’execució hipotecària i persones solidàries amb aquesta problemàtica. Cal destacar també el suport i la col·laboració del moviment dels indignats amb la PAH.

La plataforma té el seu origen a Catalunya, on compta amb 18 subdelegacions, i s’ha estès ràpidament per tot l’Estat. Actualment, existeixen un total de 56 PAHs locals que es reuneixen setmanalment per oferir servei assistencial i jurídic a les famílies en risc de desnonament de forma completament gratuïta. Segons la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, la web compta amb més de 7.000 subscriptors compromesos que col·laboren activament amb la plataforma per intentar parar aquesta xacra social.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any