‘Sagarra dit per Rosa Maria Sardà’ a Sabadell

  • Aquest dissabte a les nou del vespre es fa una única representació de l’espectacle ‘Sagarra dit per Rosa Maria Sardà’ al Teatre Principal de Sabadell

VilaWeb

Redacció

16.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’espectacle, que va estar en cartellera en dues ocasions l’any passat al Teatre Lliure de Gràcia (Barcelona), fa una parada de la seva gira a Sabadell aquest dissabte. L’obra, a més, ve precedida per un col·loqui que es va fer dimecres amb la directora de l’obra i una de les actrius que hi participa.

Aquest dimecres s’ha fet un col·loqui sobre aquest espectacle al saló del Teatre Principal de Sabadell on la directora, Carme Cané, i una de les actrius que hi participa, Rosa Vila, han explicat la concepció de l’espectacle des de l’inici, quan va sorgir la idea de fer un petit homenatge a aquest autor català tan polifacètic, fins a la posada en escena en les diferents representacions. En el col·loqui s’ha destacat sobretot la basta creació de l’autor català contraposant-la amb el poc ressò que té aquesta figura avui en dia i l’actualitat dels seus articles malgrat haver estat escrits fa més de noranta anys.

Carme Cané ha explicat la concepció de l’espectacle com un ‘tastet’ de totes les facetes de l’obra de Sagarra, des de la més pulcra i refinada poesia fins al poema més barroer que va escriure. La idea és, segons Rosa Vila, deixar el públic amb ganes ‘de saber-ne més’ sobre l’obra i la figura d’aquest autor. No és un recital, no és una biografia de l’autor, no és una obra de teatre. És una barreja de tot plegat. I tot de la mà d’una mestra de cerimònies de luxe: Rosa Maria Sardà. Al llarg del col·loqui s’ha destacat la vinculació d’aquesta actriu amb l’obra de Sagarra i la perfecció a l’hora de transmetre-la al públic. Tant Carme Cané com Rosa Vila han destacat l’habilitat de l’actriu de posar-se davant del públic i explicar qui és Sagarra per a ella a través dels seus textos llegits ‘com ningú sap fer-ho’.

De fet, han destacat també, no és el primer cop que Rosa Maria Sardà i Rosa Vila treballen un text de Sagarra en un espectacle. Ja l’any 1992 van representar ‘L’hostal de la Glòria’ al Teatre Romea de Barcelona amb gran èxit de públic. Una de les escenes claus d’aquesta obra es recupera també en aquest espectacle que es representarà dissabte a Sabadell.

 Un espectacle premiat pel públic i per la crítica

L’espectacle que es podrà veure dissabte al Teatre Principal ha estat un espectacle que ha estat elogiat des de la crítica teatral, però també des del públic. Recentment ha estat premiat amb el Premi Butaca d’altres disciplines. Un premi que, cal recordar, el dóna el públic tot votant l’espectacle que creuen que es mereix cada premi.

 L’oblit cinquanta anys després de la seva mort

Durant el col·loqui també s’ha fet força esment a l’oblit de l’autor, malgrat ser un autor popular, un autor que en el seu moment va arribar a quasi totes les llars. Un dels símptomes d’aquest oblit ha estat el fet que durant l’any que s’han complert els cinquanta anys de la seva mort (el 2011), l’únic espectacle que ha homenatjat aquesta figura hagi estat el que es representarà aquest dissabte a Sabadell. L’homenatge institucional ha arribat tan tard que s’ha celebrat durant aquest 2012 i després que el seu fill, Joan de Sagarra, es queixés públicament a través d’un dels seus articles del fet que no s’havia organitzat absolutament res des de les institucions per recordar la figura del seu pare.

La iniciativa del col·loqui abans de l’obra

Aquest col·loqui celebrat dimecres ha estat el primer que s’organitzava des del Teatre Principal de Sabadell. La idea és que aquesta iniciativa tingui continuïtat en el temps i que es puguin anar fent trobades amb el director o directora o amb alguns dels actors o actrius d’un espectacle abans de la representació a Sabadell, per tal de parlar de l’obra i de la seva concepció i creació. Actualment només es fa un col·loqui dirigit a estudiants  en alguns instituts de la ciutat.  

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678