Dos detinguts més per l’assassinat d’un jove al barri del Besòs

  • Un insult racista, possible origen de la baralla entre subsaharians i gitanos, segons els mossos · La comunitat gitana demana que els fets no es vinculin a l'ètnia dels detinguts

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.01.2012 - 11:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els mossos d’esquadra han detingut aquesta matinada passada dues persones més en relació amb l’assassinat d’un jove ahir al vespre al carrer de Palerm de Barcelona, al barri del Besòs. La policia sospita que són els instigadors de la baralla en què va haver-hi el tret fatídic. Ara n’hi ha quatre, de detinguts. La mort del jove subsaharià va motivar una manifestació de protesta d’un centenar de veïns, que acusaven els gitanos de l’assassinat per motius racistes.

La manifestació es va acabar amb els vidres de quatre cotxes esmicolats, mitja dotzena de contenidors bolcats i dos agents de la policia i un nombre indeterminat de manifestants ferits.

Poques hores abans, els mossos havien detingut dos germans gitanos amb antecedents com a presumptes assassins (comunicat de la policia, pdf). Segons algunes fonts, hi ha una pugna entre subsaharians i gitanos, que ja fa dies que dura. Amb tot, la comunitat gitana ha demanat que es desvinculin els fets de l’ètnia dels detinguts.

La comunitat subsahariana del Besòs ha convocat per a aquesta tarda una nova manifestació de protesta al barri.

Un insult racista, possible causa de la baralla

Tot va començar ahir al vespre. Segons els veïns, mentre uns nois d’origen subsaharià jugaven a futbol al carrer, uns altres nois, aquests gitanos, van començar una baralla. El director general dels mossos d’esquadra, Manel Prat, ha explicat a RAC1 que la principal hipòtesi és que comencés per un insult racista. N’hi hagué un que en va avisar un altre, i aquest va disparar contra un dels nois que jugava a futbol. Aquest va caure a l’instant i va morir poc després a l’hospital (explicació en àudio dels fets pels amics de la víctima, i testimonis dels fets).

Patrulles de mossos i de la guàrdia urbana van fer cap al lloc dels fets i van acordonar la zona. Aleshores un centenar de veïns d’origen subsaharià van començar a fer crits de protesta i els agents antiavalots van actuar. La víctima feia dos anys o tres que era a Catalunya i tenia la família al Senegal.

Prat també ha dit que durant tot aquest dimecres es mantindrà vigilància policial a la zona per evitar que el conflicte revifi.

Situació semblant a la viscuda aquest mes d’agost al barri de Son Gotleu de Palma

Els aldarulls d’ahir al Besòs, per una possible pugna entre les comunitats subsahariana i gitana, recorden força els de l’agost de l’any passat al barri de Son Gotleu de Palma, on aquestes dues comunitats van avalotar-se durant dos dies per la mort d’un noi subsaharià en circumstàncies poc clares.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any