Multitudinària protesta contra Putin

  • Quaranta mil persones van desafiar el primer ministre als carrers de Moscou, en la manifestació més important de l'última dècada

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.12.2011 - 06:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quaranta mil persones es van manifestar ahir a la tarda al centre de Moscou, amb el lema ‘Per unes eleccions netes’, en la protesta antigovernamental més multitudinària des de l’arribada al poder, fa deu anys, de l’ex-president i ara primer ministre Vladímir Putin (galeria de fotos). Militants de totes les tendències polítiques, apolítics i indignats van desafiar un important desplegament policíac i es van unir amb el denominador comú de sentir-se estafats pels tripijocs polítics de Putin i la seva formació, Rússia Unida. Des de les eleccions de diumenge passat, en què el delfí de Putin, el president sortint Dimitri Medvédev, va aconseguir la victòria al parlament, s’han detingut més de mil persones que protestaven per suposats casos de frau electoral i amenaces, sobretot a Moscou i Sant Petersburg.

A la manifestació de Moscou, que va sortir de la plaça Bolotnaia, hi van participar quaranta mil persones, segons els organitzadors, i vint-i-cinc mil, segons el Ministeri d’Interior rus. Els crits més pronunciats van ser ‘Fora Putin!’, en referència a l’actual primer ministre, dirigent de Rússia Unida i candidat a la presidència a les eleccions del març vinent. També es van corejar frases com ‘Eleccions lliures!’ i ‘Vergonya!’, en demanda de dignitat i transparència.

Els actes de protesta es van convocar en totes les ciutats importants del país i van tenir seguiment des del llunyà orient fins l’occident de Rússia, passant per Sibèria. A més, al final de la manifestació de Moscou es va anunciar la convocatòria d’una altra mobilització el dia 24 de desembre.

L’oposició, que s’ha mobilitzat sobretot per mitjà de les xarxes socials, demana l’anul·lació dels resultats electorals de diumenge passat (que van donar la victòria parlamentària a Rússia Unida) i la dimissió de Putin i del director de la Comissió Central Electoral. També es reclama l’alliberament dels presos polítics i els detinguts d’aquesta setmana, i s’exigeix a les autoritats que investiguin les irregularitats i falsificacions detectades per observadors electorals (com els de l’OSCE). El diari Gazeta i l’ONG Golos, precisament, mantenen un mapa interactiu on apareixen milers de denúncies.

Pels manifestants, el frau en els resultats de les eleccions de diumenge va impedir que Rússia Unida obtingués un resultat inferior. El partit de Putin i Medvédev va perdre 77 escons i va sumar 238 dels 450 diputats, tal com ha confirmat avui el Butlletí Oficial de Rússia. D’aquesta manera, conserva la majoria absoluta al parlament, tot i la davallada del suport.

Concentració a Barcelona

A banda el mig centenar de manifestacions a Rússia, la jornada de protesta, que es va fer coincidir amb el Dia Internacional dels Drets Humans, es va estendre fora de les fronteres del país. Així, en fins a vint ciutats de tot el món hi havia convocades concentracions, com la que es va fer ahir a migdia davant el consolat rus a Barcelona, amb l’assistència de cinquanta persones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any