La proposta política d’Òmnium uneix CiU i ERC en l’objectiu del pacte fiscal

  • El govern no es planteja la insubmissió fiscal com un pla B · Solidaritat demana una posició comuna al govern

VilaWeb
Redacció
13.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

De bon matí, molts polítics catalans van reaccionar a la proposta d’insubmissió fiscal que va fer abans d’ahir la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals. El govern troba que la proposat és interessant en cas que no s’aconseguís el concert econòmic, però no la considera un pla B si la negociació amb el govern espanyol fracassa. Així ho va explicar el portaveu del govern, Francesc Homs, malgrat les declaracions fetes abans pel president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, que havia dit que no ho descartava pas. ERC també es va posicionar en aquest sentit.

Pujol havia dit en declaracions a Catalunya Ràdio que no descartava l’objecció fiscal en cas que no s’aconseguís tirar endavant el concert econòmic en els propers quatre anys, tot i que va deixar clar que confia que s’aconseguirà.

Pujol va plantejar la possibilitat d’un tancament de caixes, però que ara cal negociar: ‘Tinc l’esperança que en menys de quatre anys el pacte fiscal serà una realitat i no ens obligarà a fer això. Jo sóc dels que fa un pas i després un altre, i el pas que toca ara és una negociació que es podrà fer bé’.

També va dir que veu necessari canviar la llei de consultes del tripartit perquè obliga a demanar permís ‘de genollons’ a l’estat. Pujol creu que s’hauria de plantejar una consulta independentista i que, si no es canvia la llei, l’estat la blocaria. Pujol també va dir que CiU vol reformar la llei de consultes i que tindrà tota la força per a fer-ho.

ERC també creu que la prioritat és el pacte fiscal

La portaveu d’ERC, Anna Simó, va dir que el més important és aconseguir el pacte fiscal, en la línia del concert econòmic. En cas que no sigui possible, sí que serien partidaris d’estudiar accions com ara la proposta d’Òmnium d’insubmissió fiscal, si la societat ho cregués necessari.

En canvi, López Tena, portaveu de Solidaritat, ha demanat a CiU que presenti un únic full de ruta perquè dóna respostes diferents envers la proposta d’Òmnium.

Fernández Bozal ho veu perillós

En canvi, la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, va assegurar que la proposta d’insubmissió fiscal que va fer dilluns la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, és perillosa i que l’Administració té mecanismes per a cobrar impostos. ‘És qüestió de falta de solidaritat. Encara que no vulgui pagar, ho acabaré fent. Els mecanismes de defensa de les institucions públiques em buidaran el compte corrent. Per això dic que s’ha de pensar bé’, ha declarat Bozal en declaracions a COMRàdio.

El PP titlla Òmnium d’intransigent per la proposta

El PP ha carregat durament contra Òmnium i la seva presidenta, Muriel Casals, per proposar l’objecció fiscal si l’estat no accepta la independència fiscal de Catalunya en quatre anys. Els populars han arribat a qualificar l’entitat de ‘maltractadora de la diversitat i d’intransigent’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any