Representants polítics, sindicals i socials catalans, contra el ‘cas Bateragune’

  • Un centenar de personalitats s'oposen al judici que va començar dilluns a l'Audiència Nacional espanyola contra vuit membres de l'esquerra abertzale

VilaWeb
Redacció
01.07.2011 - 12:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quasi un centenar de representants de l’àmbit polític, sindical, social i cultural català han subscrit una declaració conjunta, feta pública avui, contra el sumari Bateragune, que des de dilluns asseu al banc dels acusats a l’Audiència Nacional espanyola vuit dirigents de l’esquerra independentista basca, entre els quals hi ha Arnaldo Otegi, Rafa Díez i Txelui Moreno. Els signants recorden que es tracta d’un sumari de base política ‘d’extrema gravetat des del punt de vista democràtic’ i ‘una flagrant violació dels drets humans’. També fan una crida a ‘alliberar el present de les cadenes del passat’ i s’adhereixen a la manifestació convocada demà a Sant Sebastià a favor dels encausats amb el lema ‘No als judicis polítics. Endavant amb les solucions’.

Entre els signants de la declaració hi ha Joan Puigcercós, Joan Tardà i Anna Simó (ERC); Dolors Camats i Jordi Miralles (ICV), Toni Strubell (SI) i Marc Sallas (CUP).També subscriuen la crida, que denuncia el procés contra uns dirigents que ‘són, responsablement, rere el nou escenari d’esperança que es viu al País Basc’, l’ex-vice-president Josep-Lluís Carod-Rovira, l’actriu Carme Sansa, el cantant Feliu Ventura, el filòsof Josep Maria Terricabras, l’historiador Antoni Segura, el futbolista Oleguer Presas i el periodista Vicent Partal, com també Pere Ortega, president de la Federació Catalana d’ONG per la Pau; Xavier Masllorens i Jordi Armadans, president i director de la Fundació per la Pau, i el president del CIEMEN, Carles Riera.

Tercer manifest en sis mesos

La iniciativa contra el sumari Bateragune, instruït pel jutge Baltasar Garzón l’octubre de 2009, és el tercer posicionament públic de la societat civil catalana enguany en relació amb el conflicte basc. Al gener, setanta-cinc personalitats van demanar un canvi en la política de dispersió penitenciària i, al maig, arran dels processos d’il·legalització de Bildu i Sortu, més de dos-cents intel·lectuals van subscriure el Manifest per la pau i la democràcia al País Basc, on demanaven el restabliment de les llibertats fonamentals. La denúncia del procés Bateragune ha estat impulsada pel mateix grup de treball, integrat pel jurista August Gil Matamala, l’ex-vice-president de la Generalitat Josep-Lluís Carod-Rovira, l’advocada Gemma Calvet, l’economista Arcadi Oliveres i els membres del moviment pacifista i antimilitarista Jordi Muñoz i Gabriela Serra.

Convocatòria el 5 de juliol

Coincident amb la iniciativa i la continuació del judici durant la setmana vinent, l’associació Amics i Amigues d’Euskal Herria ha convocat una concentració de protesta dimarts vinent, 5 de juliol, a les 20.00 a la plaça Sant Jaume de Barcelona, amb el lema ‘Prou judicis polítics a Euskal Herria. Autodeterminació’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any