Comença el judici a Otegi pel ‘cas Bateragune’

  • L'Audiència espanyola jutja vuit dirigents independentistes, entre els quals Otegi, Rafael Díez i Txelui Moreno · Són acusats de voler refer Batasuna

VilaWeb
Redacció
27.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, l’ex-secretari general del sindicat LAB, Rafael Díez Usabiaga, i un dels portaveus de l’esquerra abertzale, Txelui Moreno, al costat de cinc persones més, passen avui per l’Audiència Nacional espanyola, acusats per la fiscalia d’haver intentat reconstruir Batasuna, la il·legalitzada formació independentista (seguiment en directe del judici). En concret, demana deu anys de presó per als vuit acusats per presumpta participació en el projecte Bateragune, una pretesa reconstrucció de la marca Batasuna per a poder concórrer en les eleccions del 22 de maig.

A més d’Otegi, Díez Usabiaga i Txelui Moreno, la fiscalia demana deu anys per a l’ex-tresorera del PCTB, Sonia Jacinto; Miren Zabaleta, filla del dirigent d’Aralar Patxi Zabaleta; Arkaitz Rodríguez, ex-responsable d’Haika a Àlaba, i José Manuel Serra Ugarte i Amaia Esnal. Segons l’acusació, ETA va configurar Bateragune el 2009 com un ‘òrgan dissenyat per a substituir la mesa nacional de Batasuna i per a actuar com una comissió permanent que adoptés les decisions estratègiques del front institucional’ de l’organització armada.

Si el judici acaba amb l’absolució dels vuit acusats, el dirigent abertzale Arnaldo Otegi podrà sortir finalment de la presó. Ara, el 12 de juliol haurà de tornar al banc dels acusats per haver participat, el juliol del 2005, en un homenatge al membre d’ETA José María Sagarduy.

Solidaritat dels signants de l’Acord de Gernika

La setmana passada els partits, sindicats i grups socials que van signar l’anomenat Acord de Gernika del 25 de setembre de 2010 van contestar el judici contra els vuit militants i dirigents de Batasuna i LAB. Pels representants d’EA, Alternatiba, Aralar, LAB, Kontselua i Behatokia, si no s’absolen en el judici els acusats ‘es pot establir un precedent perillós contra l’objectiu de la pau i la normalització política’ del País Basc, perquè ‘es jutgen polítics i sindicalistes que han propugnat les vies exclusivament polítiques’.

Aquestes mateixes organitzacions i entitats han convocat concentracions als municipis bascos, coincidint amb l’obertura del judici pel ‘cas Bateragune’, i una manifestació conjunta que es farà a Sant Sebastià el 2 de juliol.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any