Més de setanta personalitats demanen la fi de la dispersió penitenciària

  • Subscriuen el manifest 'País Basc: una altra política penitenciària és possible i necessària', que s'ha presentat avui al migdia

VilaWeb
Redacció
08.02.2011 - 13:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al gener del 2004 setanta-cinc entitats catalanes van fer públic el ‘Manifest de la Virreina’, que denunciava la vulneració de drets fonamentals per causa de la dispersió dels presos bascos a centres d’arreu de l’estat espanyol. Set anys després, amb un escenari polític molt diferent al País Basc marcat per la treva d’ETA i la condemna explícita de la violència per part de l’esquerra abertzale, una setantena de personalitats han signat a títol individual el manifest (pdf) ‘País Basc: una altra política penitenciària és possible i necessària’, que s’ha presentat avui al migdia al Col·legi de Periodistes de Catalunya, i que manté les mateixes reivindicacions (vídeo).

Entre els signants del manifest hi ha personalitats de diversos àmbits de la societat catalana: l’ex-vice-president de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, el catedràtic Joan Subirats, l’historiador Antoni Segura, el sociòleg Salvador Cardús, la diputada Dolors Camats, l’actriu Carme Sansa i els músics Lluís Llach i Quimi Portet, el futbolista Oleguer Presas, l’escriptor Matthew Tree, Raül Romeva, etc.

El ‘Manifest de la Virreina’ va ser llegit l’any 2004 per Pep Riera, històric fundador de la Unió de Pagesos. I avui, de manera simbòlica, ell ha estat l’encarregat de llegir el nou manifest en nom de tots els signants. L’han acompanyat a la taula el president de l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (ACAT), Emili Chalaux, i l’advocat Jaume Asens, membre de l’Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans (ACDDH) i la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona.

El document, que aquesta setmana es farà arribar al govern espanyol, sol·licita, apel·lant als principis de l’humanisme penal, la fi de la dispersió penitenciària, la revisió i la reforma de la ‘Doctrina Parot‘, l’alliberament dels presoners malalts i la fi de pressions injustificables i de dificultats afegides als familiars.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any