L’homenatge a Pau Casals, potser sense l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans

  • La Fundació Pau Casals proposa un homenatge al músic i no assegura la presència de l'orquestra, que en fou promotora

VilaWeb
M.S.
28.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Deixant de banda l’homenatge a Pau Casals que s’havia de fer a l’ONU la Fundació Pau Casals va proposar-ne ahir un altre, d’abast interior, consistent en un concert al Palau de la Música Catalana, en la projecció d’un documental sobre el mestre (una coproducció de TV3 i RBA que encara no s’ha començat a enregistrar), en una edició de les partitures de ‘El pessebre’, i en un cicle de conferències a Barcelona i al Vendrell. Tot plegat per a commemorar els quaranta anys de la medalla de la pau que l’ONU va atorgar mestre i els cinquanta anys del concert que ell va fer a la Casa Blanca, davant John F. Kennedy.

El concert del Palau es farà el 14 de setembre i calcarà el que Pau Casals va interpretar fa cinquanta anys a la Casa Blanca. Hi participaran el violoncel·lista Miklós Perényi, deixeble de Casals, el pianista Andràs Schiff i la violinista Yuuko Shiokawa. El Cor Jove i el Cor de Noies de l’Orfeó Català interpretaran ‘L’himne de la pau’ i es tornaran a sentir les paraules que Pau Casals va dir a l’ONU l’any 1971.

En relació amb el concert no es va esmentar la participació de l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, dirigida per Salvador Brotons, amb seu a Palma, i promoguda pel Fòrum Musicae, una de les entitats primiceres a l’hora d’organitzar l’homenatge. Josep M. Carreté, director general de la Fundació Pau Casals, va dir: ‘Van ser convidats i tenen la voluntat de participar-hi, però encara no saben segur si hi podran assistir.’ Però, en unes declaracions al Diari de Balears, la directora del Fòrum Musicae, Magdalena Gonzàlez, diu que no han pogut confirmar l’assistència perquè no els van convidar fins el 8 de juny, tretze dies abans de posar a la venda les entrades, i calia conjugar l’agenda de tots els músics implicats. A més: ‘Vivim un moment en què la Generalitat ens ha retirat completament el suport econòmic i la nostra participació depèn exclusivament d’un suport econòmic de l’Institut Ramon Llull. No acceptaríem que pogués semblar que tenim una actitud descortesa o entrebancadora.’

Des del 2008 l’associació Fòrum Musicae de Mallorca i després l’Orfeó Català i algunes entitats més havien treballat la idea de fer un concert commemoratiu a la seu de l’ONU de Nova York i mirar que aquest organisme assumís com a propi ‘L’himne de la Pau’ que Casals va estrenar a l’ONU el 1971. L’Institut Ramon Llull, sota la direcció de Josep Bargalló, es va fer seu el projecte, que s’havia de vehicular a través de la Fundació Ramon Llull, presidida pel govern d’Andorra, un estat membre de l’ONU. Però Bargalló només va deixar les gestions embastades, el govern d’Andorra va canviar i el nou director del Llull, Vicenç Villatoro, va desestimar la idea. De fet, va dir en una entrevista de VilaWeb que tot depenia de l’ONU. Però l’organisme internacional no havia rebut cap mena de petició formal ni del govern d’Andorra ni del govern espanyol, que eren els conductes obligats.

A la conferència de premsa de la Fundació Pau Casals d’ahir, hi va assistir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Sobre si encara era possible la commemoració a la seu de l’ONU de Nova York, Mascarell va dir que era en mans de l’Institut Ramon Llull, que s’hi continuaria treballant, però que no en volia parlar perquè ‘hi ha hagut molts moviments, però cap no ha fructificat. L’ONU és un organisme complex i les gestions no són madures ni per part de l’ONU ni per part dels governs que hi han de participar. Se n’ha parlat abans d’hora i massa. No en diré res més. Aquest any és difícil que es concreti, i menys encara al mes d’octubre.’

Potser perquè al final l’homenatge a Pau Casals no tindrà projecció internacional, Mascarell va reiterar que a casa nostra Pau Casals era poc conegut i que calia fer-l’hi conèixer més.

Passat el concert del 14 de setembre, entre l’octubre i el novembre, es farà un cicle de conferències i abans de final d’any TV3 emetrà el documental sobre la vida i l’obra de Pau Casals, amb la participació de la seva vídua Marta Casals, i un altre documental dedicat a la composició de ‘El pessebre’, que l’any passat va fer cinquanta anys. També entre el novembre i el desembre s’editaran les partitures d’aquesta composició. El president de la Fundació Pau Casals, Joan Carles Brugué, va dir que es feien alguns estudis parcials de la carrera de Pau Casals, com ara un de dedicat a l’Orquestra Pau Casals, fundada per ell a la primeria del segle XX a Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any