Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  09.06.2011  06:00

Un decret molt contestat

Àngel Martí (Escola Valenciana), M. José Navarro (FAPA-València) i Honorat Ros (Acadèmia Valenciana de la Llengua) critiquen l'esborrany del decret de Font de Mora · L'Acadèmia no diu res oficialment perquè no n'ha estat informada

Men?ame
 

L'esborrany de decret que presentà el conseller d'Educació Alejandro Font de Mora per suprimir la línia d'ensenyament en català ha desvetllat una vasta reacció de protesta de tota la societat valenciana. En aquest reportatge de VilaWeb TV tres veus de l'àmbit educatiu i lingüístic critiquen el projecte del conseller i propugnen que es garanteixi l'escola en català: Àngel Martí, gerent d'Escola Valenciana, entitat que ha capitanejat les accions de protesta; María José Navarro, presidenta de FAPA-València, que denuncia que aquest decret vulnera el dret dels pares d'escollir la llengua d'escolarització dels fills; i Honorat Ros, membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que recorda que l'Acadèmia vetllarà perquè el català tingui un tracte prioritari en l'ensenyament.

Tots tres afirmen que cal un projecte educatiu nou que reguli l'entrada d'una llengua estrangera, si més no. Però exigeixen que es faci a partir dels programes actuals, especialment els d'ensenyament en valencià i d'immersió lingüística, que s'han demostrat els més eficaços i reeixits en totes les matèries. 'No s'entén gens açò que vol fer Font de Mora, perquè no té sentit eliminar una realitat que funciona', diu Navarro. Per Martí, el plurilingüisme que proposa Font de Mora és fals i ineficaç i l'única cosa que pretén és arraconar el valencià de l'ensenyament. I per Ros, 'l'equilibri entre les llengües oficials no pot ser el punt de partença, sinó el punt d'arribada; i l'equilingüisme final només s'assoleix si hi ha una discriminació positiva del valencià, que és la llengua minoritzada'.

Tots tres també exigeixen que el nou conseller d'Educació obri finalment un diàleg amb la comunitat educativa, i que retiri el projecte. Ros arriba a opinar que l'esborrany de decret potser no és més que un globus sonda llançat pel govern en funcions.

L'Acadèmia no ha estat informada oficialment i no pren posició

L'Acadèmia, un òrgan de la Generalitat, no ha pres posició oficial encara sobre la qüestió argüint que no ha estat informada formalment del contingut de l'esborrany. 'Quan es constituesca el nou govern i hi haja un nou conseller, esperem que consultaran l'Acadèmia i podrem dir-hi la nostra', diu Ros, que no descarta que el projecte es desestimi, un cop s'haurà format el nou equip de la conselleria.