Notícies

Dimecres  18.05.2011  12:01

El PS francès aguanta el sotrac del cas Strauss-Kahn

Segons el primer sondatge fet després de la detenció, pot guanyar les presidencials del 2012 · Augmenta la pressió perquè Straus-Kahn dimiteixi

Men?ame
 

Els socialistes francesos poden guanyar les eleccions presidencials del 2012 a França, segons el primer sondatge (pdf) fet després de la detenció del cap del Fons Monetari Internacional, Dominique Strauss-Kahn. Això ha deixat el Partit Socialista en una situació d'incertesa, però el sondatge de CSA fet dilluns mostra que el 54% dels enquestats creu que els socialistes encara poden guanyar les eleccions de l'any vinent.

Europa pressiona perquè Strauss-Kahn dimiteixi

El comitè executiu del Fons Monetari Internacional (FMI) no va prendre ahir cap decisió sobre el futur del director, Dominique Strauss-Kahn, empresonat preventivament dilluns per presumptes delictes sexuals, però com més va, més veus hi ha que demanen que sigui substituït. A la reunió de ministres d'Economia europeus de Brussel·les, els ministres d'Àustria, Espanya, Irlanda i Suècia van insinuar que seria bo per a la institució i per als plans de rescat en què participa l'FMI que Strauss-Kahn fos substituït. A la premsa francesa ja han aparegut especulacions sobre un possible substitut.

Ara, el nomenament d'un nou director és complicat: mentre els països europeus pressionen perquè el director continuï essent europeu, com ho ha estat tradicionalment, les potències emergents com el Brasil, l'Índia o la Xina, que no viuen la mateixa crisi, consideren que els ha arribat l'hora de prendre'n el relleu. Els ministres que han posat en dubte la continuïtat de Strauss-Kahn al davant de l'FMI han demanat que el substitut fos europeu. I és que ha de participar en la negociació dels rescats d'alguns països i els moviments a la cúpula de l'organisme poden tenir una relació directa amb la gestió de la crisi europea.

El primer ministre irlandès, per exemple, que va negociar un rescat de 85.000 milions d'euros per a Irlanda, proveïts per la Unió Europea i l'FMI, va dir ahir que el nou director de l'FMI havia de ser europeu: 'Un europeu entendrà molt millor els mals que tenim que no pas algú que vingui d'una altra part del món.' L'FMI sempre ha tingut un president europeu, i d'aquests últims trenta-tres anys, vint-i-sis ha estat francès.

L'FMI confirma que Strauss-Khan no té immunitat

L'FMI manté la prudència d'aquests últims dies i més aviat es deslliga del cas. Ahir va confirmar, en un breu comunicat, que Strauss-Kahn no tenia immunitat que el protegís del procés judicial: 'La immunitat dels directors gerents és limitada i no és aplicable, en aquest cas.'

Men?ame