La banda sonora de les revoltes

  • El músic basc Fermin Muguruza dirigeix una sèrie de documentals sobre sons i ritmes àrabs

VilaWeb
Redacció
06.05.2011 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fermin Muguruza, el carismàtic cantant dels grups capdavanters de l’escena ‘radikal’ basca, Kortatu i Negu Gorriak, ha demostrat sempre que era un músic eclèctic. En tots els grups en què ha participat, i també en solitari, ha demostrat interès per l’ska, pel crossover, pel hardcore, pel rock dur, pel dub, pels sons llatins… Des de fa una temporada Muguruza també s’interessa per la música àrab, aquella que es fa i es desenvolupa als països de la riba meridional de la Mediterrània i als del Pròxim Orient. I aquest interès s’ha plasmat en una sèrie documental, Next Music Station, que s’emet per al-Jazeera, la cadena televisiva en anglès. El primer capítol, dedicat a la música tunisenca, es va començar a emetre a final d’abril; el segon, sobre els sons i ritmes d’Egipte (promocional), s’ha començat a emetre aquesta setmana. Segons Muguruza, els documentals ajuden a conèixer nou països a través de la música i els músics i, alhora, a comprendre una mica més el perquè de totes les revoltes que s’hi descabdellen.

La sèrie Next Music Station, d’onze capítols, és fruit del contacte, durant tot el 2010, de Muguruza i el seu equip (en què hi ha el director de fotografia català Jordi Abusada) amb més de vuitanta músics dels països següents: Bahrein, Egipte, el Iemen, Kuwait, el Líban, el Marroc, Síria, el Sudan i Tunísia. A l’abril es va començar a emetre en anglès, si bé la sèrie ja s’havia difós en àrab.

En aquesta entrevista Muguruza descriu la sèrie com ‘una vibrant odissea musical pel món àrab’: ‘Com suggereix el títol, Next Music Station proposa de conèixer la gent d’alguns països a través de la seva música (…). De l’oceà Atlàntic al golf Pèrsic, i de la mar Mediterrània a l’indret on conflueixen el Nil Blau i el Nil Blanc, la sèrie explora els ritmes i sons eclèctics d’uns quants països àrabs.’ Després de visitar aquests nou països, diu que no pot parlar del món àrab com d’una realitat uniforme: ‘És clar que hi ha algunes característiques comunes, però cada país té una personalitat forta’.

La sèrie té ara mateix un interès extra: es va enregistrar el 2010, just abans de les revoltes socials, sobretot del Magrib, i ‘deixa veure l’atmosfera que es respirava en aquells països abans de les revolucions. La manera de sentir la música i de crear art ens va donar moltes pistes i opcions per a llegir entre línies i albirar la rebel·lió que s’acostava’. I rebla: ‘La música ha estat una part de la revolució. La revolució tenia la seva música’.

Fermin Muguruza ja tenia experiència de direcció cinematogràfica. Abans de Next Music Station, el 2009, va rodar el documental Checkpoint Rock (promocional), sobre cançons de Palestina.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any