El PSOE perd el suport del PNB per la prohibició de Bildu

  • Bildu portarà la prohibició a la UE, si el Tribunal Constitucional no els fa cas

VilaWeb
Redacció
03.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La il·legalització de Bildu dictada pel Suprem ha mogut moltes crítiques d’àmbit polític, sobretot al País Basc, i posa en perill l’aprovació del pressupost espanyol de l’any vinent: el PNB va dir ahir, per boca del seu president, Iñigo Urkullu, que retiraria el suport parlamentari al PSOE. Per Urkullu, ‘és responsabilitat del govern espanyol la promoció de les tesis en què s’ha fonamentat la resolució del Tribunal Suprem’, a l’hora de deixar Bildu fora de la llei, una decisió, va recalcar, que repudiava absolutament.

Urkullu també va dir que el seu partit continuaria defensant la participació plena de totes les opcions polítiques, ‘incloent-hi la de l’esquerra abertzale tradicional, sola o en una estratègia compartida amb algunes altres formacions legals’.

Bildu recorrerà al TC i, si cal, a la UE

Els portaveus de la coalició han dit que la Unió Europea no permetria ‘una agressió democràtica’ com aquesta. En una conferència de premsa a Bilbao, el dirigent d’EA, Pello Urizar; el d’Alternatiba, Oskar Matute, i el cap de llista de Bildu per Guipúscoa, Martin Garitano, van dir que recorrerien la decisió al constitucional, però que si aquest tribunal no admetia els seus arguments aquesta setmana portarien el cas al tribunal de la Unió Europea i demanarien l’anul·lació de les eleccions.

Els responsables de Bildu han demanat de reunir-se amb el lehendakari, Patxi López, i amb el PSE i el PSN, i han dit que preparaven unes quantes iniciatives de resposta, però que, ‘l’onada de contestació’, l’havien de dirigir els ciutadans. També tenen el convenciment que participaran en les pròximes eleccions, perquè ‘el poble no vol una altra situació d’excepcionalitat electoral i de segrest de les institucions’.

El govern espanyol ha insistit a manifestar-se satisfet per la decisió del Suprem, començant per Alfredo Pérez Rubalcaba, ministre d’interior, que va dir que s’havien de respectar les decisions judicials.

Crítica gairebé unànime dels partits catalans

Ara, els partits catalans, la gran majoria, han criticat la prohibició de les candidatures de Bildu pel Tribunal Suprem espanyol, amb més contundència o menys. Fins i tot el PSC s’ha desmarcat del PSOE, perquè troba la decisió del Suprem ‘difícilment assumible’ i confia que el Constitucional l’esmenarà. CDC ha qüestionat la sentència; Esquerra ha dit que era pròpia d’un estat autoritari; Solidaritat, que era un cop d’estat del Suprem a la democràcia; i ICV que era una decisió molt greu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any