Els textos opeplians de Màrius Serra

  • Ja es pot llegir el número 58 de la revista Paper de vidre, que conté set textos sobre Oplepo de Serra i una entrevista amb l'escriptor Joan-Lluís Lluís

VilaWeb
Redacció
12.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja es pot llegir el número 58 de la revista digital de cultura Paper de vidre, que celebra el novè aniversari. El responsable de l’edició, Guillem Miralles, ha assenyalat a VilaWeb que ‘per primera vegada publicarem els textos que Màrius Serra ha escrit en català per a les publicacions de l’OPLEPO (Opificio di Letteratura Potenziale) italià, del qual és l’únic membre estranger. D’aquests textos, n’hi ha que únicament es troben als butlletins interns de l’Oplepo i n’hi ha que han sortit publicats en alguns llibres col·lectius o referencials (de Zanichelli) sobre el fenomen de l’Oplepo. Però mai, fins ara, no havien aparegut en cap mitjà català. Són set textos escrits entre el 1997 i el 2011′.

‘Aquest Paper de vidre, continua Miralles, és un número molt especial: conjuntament amb en Màrius Serra, hem ideat una trava més o menys inèdita (una ‘contrainte’, per dir-ho en terminologia oulipiana) i hem proposat a uns quants autors de seguir-la. Consisteix a rescriure un fragment (de longitud lliure) d’una obra literària que els fascini especialment pels components verbals (o verbívors); és a dir, per l’ús lúdic del llenguatge. La rescriptura del fragment seleccionat compleix una doble condició: no conté cap V ni cap B, que són els dos límits del VerB i les dues lletres emblemàtiques del país de VerBàlia.’

Al pròleg, el lingüista Rudolf Ortega, autor de ‘Tinc un dubte’, subverteix la trava proposada i escriu un text únicament amb paraules que contenen la B o la V. I fem l’entrevista a tot un especialista en traves, l’escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís, autor de ‘Xocolata desfeta. Exercicis d’espill‘; una entrevista, que ni a les preguntes, ni a les respostes, no hi apareix tampoc cap B ni V.

Col·laboren en aquest número, seguint la trava proposada: Eduard Ribera, Lourdes Garcia, Joan Todó, Josep M. Fonalleras, Josep M. Pinto, Biel Barnils, Ester Xargay, Víctor Sunyol, El llibreter, Enric Gomà, Eugenio Tisselli, Magí Camps, Jaume Subirana, Jordi Fortuny, Pere Ruiz, Jesús Lladó, Lluc Seguí, Pau Vidal i Ricard Ripoll. La coberta és obra del poeta visual Sergi Quiñonero.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any