Petita gramàtica amb 250 dubtes recurrents

  • La Magrana ha publicat 'Tinc un dubte' de Rudolf Ortega

VilaWeb
Redacció
07.02.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A Isabel Obiols, editora de la Magrana, fa més d’un any que li voltava pel cap la idea de publicar un llibre de gramàtica pràctic i original. Perquè, en línies generals, l’editorial cerca llibres de gran sortida, populars, i que tinguin alhora utilitat. La proposta, acostar la llengua al gran públic, la va passar a Rudolf Ortega, que va escriure ‘Tinc un dubte‘. L’autor és lingüista i autor de ‘Diccionari de futbol’ (2003) i ‘Sense pèls a la llengua’ (2005).I actualment és responsable de llengua i d’estil de ComRàdio.

L’estratègia de la Magrana pot tenir èxit. Fa tres setmanes que el llibre ‘Tinc un dubte’ va arribar a les llibreries i ja se n’ha esgotat la primera edició (1.500 exemplars) i se’n prepara la segona.

Explica Rudolf Ortega (Barcelona, 1970): ‘El llibre presenta un model de llengua molt respectuós amb la normativa. És un compendi de 250 dubtes de català bàsic explicats en un to divertit, amè, i fins i tot amb una certa ironia. Perquè la voluntat és que sigui un llibre de lectura també.’ El lingüista l’ha organitzat en quatre apartats: Manual d’ortografia; Gramàtica elemental; Repertori d’incorreccions; i Diccionari de dubtes.

Una gramàtica que conté una certa ironia? ‘Sí, respon Ortega, per exemple: els pronoms febles espanten en general. Però per trencar aquesta barrera invisible, els explico a partir del trio de les Açores (Bush, Aznar i Blair). He triat temes d’actualitat, com la guerra de l’Irac, els trens de rodalia de Renfe, l’habitatge, els nostres polítics… buscant sempre el gest per a atrapar el lector.’

M. S.

Enllaços
Més informació, a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any