Notícies

Dimecres  10.11.2010  08:21

Continua la repressió al-Aiun mentre el Polisario i el Marroc ajornen la negociació

Ambdues parts reprendran les converses el mes vinent

Men?ame
 

El Front Polisario i el govern del Marroc no han apropat pas posicions en les converses que han mantingut a Nova York, coincidint amb l'atac de les autoritats marroquines al camp saharià de Gdeim Izik (vídeo). Ambdues parts reprendran la negociació entre el desembre i el gener. Al-Aiun, on hi ha imposada la queda, la policia marroquina cerca casa per casa dirigents saharians i reprimeix amb duresa les protestes.

L'ONG Thawra fa saber que s'ha decretat la queda i que s'han tallat les comunicacions amb la ciutat: les carreteres són controlades per les forces de seguretat, i les companyies Binter Canarias i Air Maroc no venen vols'. Segons aquesta mateixa font, la ciutat viu en una 'tensió molt greu', travessada contínuament per camions i per helicòpters militars.

El Polisario compta onze morts, 723 ferits i 159 desapareguts; el govern marroquí compta  sis morts (cinc agents marroquins i un manifestant saharià) i desenes de ferits. La informació és confosa i les autoritats

El govern espanyol se'n desentén

El govern espanyol es desentén del conflicte. El ministre de presidència, Ramón Jaúregui, va dir ahir que no demanarien responsabilitats a ningú, perquè l'afer incumbia al Polisario i al govern del Marroc. I que l'executiu havia de mantenir un equilibri entre 'la sensibilitat pel patiment del poble saharià' i el fet que el Marroc té 'compromisos molt importants amb Espanya'.

En unes declaracions, ahir al matí, a RNE, Jaúregui va declarar que 'és evident que hi ha uns fets gravíssim' i va lamentar la situació del poble saharià 'que sofreix des de fa molt de temps'. Ara, segons ell la informació és confusa, per les xifres contradictòries de víctimes mortals, i la resolució del conflicte correspon al Marroc i al Polisario amb la mitjanceria de l'ONU.