Els sindicats, satisfets amb el seguiment de la vaga

  • El quantifiquen en un 80% al Principat, el 78% al País Valencià i el 72% a les Illes · Els governs remarquen el compliment dels serveis mínims · Un sindicalista atropellat per un camió a Mercabarna · Un ferit per una càrrega al servei de recollida d'escombraries a Alacant

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.09.2010 - 11:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vaga general contra la reforma laboral (pdf) del govern espanyol té un ampli seguiment, segons els sandicats: a Catalunya és del 80%, segons CC OO i la USOC; al País Valencià, del 78%, segons la UGT, CC OO i la Intersindical Valenciana, i a les Illes, del 72%, segons la UGT, CC OO i STEi. Les diferents administracions han remarcat el compliment dels serveis mínims al matí. Un gran nombre de comerços ha obert i alguns han hagut de tancar per la presència de piquets. El començament de la jornada ha estat marcat per alguns incidents.

La jornada ha començat amb pocs vehicles a les carreteres, a diferència d’una jornada laborable habitual, i amb pocs usuaris en el transport públic, on s’han complert els serveis mínims acordats. Hi ha hagut alguns incidents, com el fet que alguns piquets barraven el pas dels primers usuaris del matí a l’estació de FGC de la plaça de Catalunya.

Però l’incident més greu ha tingut lloc a Mercabarna, on un camioner ha atropellat un sindicalista que li volia impedir la sortida. El ferit ha estat ingressat a l’hospital de Bellvitge, on roman en observació per un cop al cap. A Barcelona també hi ha hagut topades entre els mossos d’esquadra i els piquets a les cotxeres de TMB, d’on han pogut sortir els autobusos dels serveis mínims. A València, tres autobusos de l’EMT han estat apedregats. A Alacant, hi ha hagut un altre ferit, per causa d’una càrrega policíaca contra un piquet que impedia els serveis mínims a l’empresa INUSA de recollida d’escombraries.

Un punt de mobilització aquest matí ha estat el del Pertús, on s’han aplegat sindicalistes i treballadors de tot Catalunya (nord i sud), d’Andorra, amb la participació solidària de sindicats francesos. Els sindicats UGT, CC OO, USOC, USdA, CGT, CFDT, CFTC, FO i UNSA han tallat durant una estona el pas fronterer.

Els sindicats, satisfets

Els sindicats han dit al matí que la vaga era un èxit, sobretot en la indústria, el transport i el sector de la neteja. En un comunicat conjunt, UGT, CCOO i la Intersindical han remarcat que no havien circulat autobusos a València, que Mercavalència havia quedat aturada i que a Alacant no hi havia activitat ni a correus, ni a la neteja ni a empreses com Telefónica, Alcoa i Cemex. A més, s’han queixat de la ‘repressió policíaca’ contra alguns piquets informatius, tres dels quals asseguren que han patit agressions.

Els governs en rebaixen el seguiment

El ministre de Treball espanyol, Celestino Corbacho, ha comparegut per dir que la vaga transcorria amb normalitat i sense incidents, amb un 97% de seguiment dels serveis mínims, però no ha volgut donar dades del seguiment global de la jornada.

El govern valencià ha ofert a migdia dades de seguiment en els serveis. El conseller Serafín Castellano ha dit que en el sector sanitari era del 4,4%; a l’ensenyament, del 8,04% i al transport de metro i interurbà, del 60%.

El govern balear també ha ofert dades de participació i ha xifrat en el 2,27% el seguiment de la vaga en la sanitat de les Illes i el 6,43% en els centres escolars públics. En el transport, segons el govern, l’aturada ha estat seguida pel 30% dels treballadors, i al tren i metro, pel 38,16%.

La vaga guanya la batalla als mitjans

Una de les batalles que ha guanyat la vaga ha estat la dels mitjans de comunicació. En efecte, els treballadors de molts mitjans donen suport a la vaga i, per exemple, la ràdio i televisió públiques de les Illes i del Principat no emeten avui producció pròpia ni directes. Radio i Televisió Valencianes (RTVV) fa serveis mínims per l’acord estatuït entre sindicats i administració. Aquests serveis mínims obliguen el 50% dels treballadors adscrits als serveis informatius.

Un dels primers conflictes va ser ahir, quan els treballadors de diaris en paper van provar d’aturar-ne la distribució avançada a la sortida de la rotativa i van ser desallotjats pels mossos d’esquadra. Els agents van al·legar que havien de protegir el dret d’informació i van facilitar el pas de les furgonetes de distribució a la impremta de la Zona Franca.

Segons fonts del Sindicat de Periodistes, la vaga va tenir ahir un seguiment del 80% a La Vanguardia, on van treballar caps i comandaments intermedis. Segons les mateixes fonts, un percentatge similar va fer vaga a El Periódico i a Sport, i tots els treballadors dels tallers d’El País i de la premsa del Grup Z en van fer. Per això l’edició d’avui d’El País es va fer imprimir al mateix taller de la Zona Franca.

Les manifestacions, un altre termòmetre de l’èxit o del fracàs de la vaga

Les manifestacions sindicals reivindicatives seran a la tarda a la majoria de ciutats del país. A Barcelona hi haurà manifestacions a les 17.00 convocades per CGT (Jardinets de Gràcia) i CNT (plaça de la Universitat), i a les 18.00 una de convocada per UGT, CC OO, USOC i Intersindical-CSC (passeig de Gràcia / Diagonal).

A València hi ha dues manifestacions convocades: a les 19.00 per CC OO i UGT i a les 19.30 per la CGT i Intersindical Valenciana (totes dues dortiran de la plaça de Sant Agustí).

També hi ha dues manifestacions convocades a Palma. L’una, per UGT, CC OO i STEI-i Intersindical, que sortirà a les 18.00 (plaça d’Espanya) i l’altra, convocada per CGT i CNT, sortirà a les 19.00 del mateix lloc.

Alacant també es mobilitza amb una manifestació convocada per CC OO, UGT i CGT a les 19.00, amb sortida de davant l’Institut Jorge Juan. A Castelló es faran dues manifestacions simultànies, a les 19.00, que sortiran de llocs diferents. La convocada per CC OO i UGT, eixirà de la plaça de la Independència, i la convocada per CGT i COS, eixirà del Fanal.

La CGT convoca la seva pròpia manifestació a Girona, al Rellotge de la Devesa, a dos quarts de sis. En canvi, els sindicats UGT, CC OO, Intersindical-CSC i USOC n’han convocat una altra, a les 18.00, amb punt de reunió a la Plana de la Copa. A la ciutat de Lleida hi ha convocada una sola manifestació; convocada per UGT, CC OO, Intersindical-CSC, CGT i USOC, es farà a les sis de la tarda i sortirà del Centre de Cultures (carrer Sant Jaume II).

A Tarragona, també hi ha una única manifestació convocada pels sindicats UGT, CC OO, Intersindical-CSC, CGT i USOC, i sortirà a les 18.00 de la plaça de la Font. I Tortosa concentrarà la mobilització de les Terres de l’Ebre, amb una manifestació que es farà a migdia a la plaça del Mercat, convocada per UGT, CC OO, Intersindical-CSC i USOC.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any