Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  23.06.2010  06:00

Autor/s: Martí Crespo

Marco Tedde: 'Ara el retrobament també és econòmic'

VilaWeb parla amb el batlle de l'Alguer sobre els cinquanta anys de la recuperació de la identitat cultural catalana de la ciutat sarda · VilaWeb publicarà, de demà a diumenge, reportatges especials sobre el cinquantenari del retrobament

Men?ame
 

Ja tot és a punt a l'Alguer per a un esdeveniment molt especial. Amb el nom de Lo viatge del retrobament es commemora a la ciutat catalana de Sardenya, des d'avui fins dissabte, la visita amb vaixell, ara fa cinquanta anys, d'un centenar llarg d'intel·lectuals de tots els Països Catalans, capitanejats per Pere Català i Roca. El 'retrobament' de l'agost del 1960 va representar la redescoberta de la catalanitat de l'Alguer, tant per als visitants com per als habitants de la ciutat, desconnectats de la resta de les terres de parla catalana pràcticament des del principi del segle XVIII. Del retrobament d'enguany, amb una atapeïda agenda organitzada conjuntament pel Municipi de l'Alguer, la Generalitat de Catalunya i les associacions culturals alguereses, n'ha parlat el batlle de la ciutat, Marco Tedde, amb VilaWeb.

Marco Tedde, batlle de l'Alguer des del 2002 i actualment membre del partit Poble de la Llibertat (PDL), comenta que les activitats de commemoració del retrobament de 1960 volen ajudar a recordar 'allò que va succeir fa cinquanta anys, quan van arribar a l'Alguer els germans catalans i van ser aguardats al port per quinze mil algueresos amb banderes amb les quatre barres i parlant tots l'alguerès [...] Va ser una gran emoció que ens va fer descobrir a nosaltres mateixos la nostra catalanitat, i als visitants de les altres terres de llengua catalana una terra a lluny a lluny a Sardenya on es parlava català', afegeix Tedde, que no dubta a situar el retrobament de fa cinquanta anys i la commemoració que comença avui entre les quatre grans dates de la catalanitat de l'Alguer, al costat del 1354 (l'arribada dels primers pobladors catalans a la ciutat) i del 2009, amb l'obertura de l'Espai Llull (seu de la delegació de l'Institut Ramon Llull, de la representació de la Generalitat de Catalunya i del govern balear a l'Alguer).

Tedde, amb tot, estableix una gran diferència entre el retrobament de fa cinquanta anys i l'actual, perquè el d'ara és 'de totes les maneres', i no sols identitari o de redescoberta de les arrels comunes, com el 1960. 'Ara ens retrobem també econòmicament: gràcies als vols de les companyies aèries Ryanair i Alitalia i de la línia marítima de Grimaldi Lines entre el nord de Sardenya i Barcelona, tenim a l'Alguer una segona carretera que ens porta a Catalunya'. Una ruta que, insisteix Tedde, obre la porta a 'intercanvis econòmics importants', un objectiu prioritari del seu municipi, que considera que s'hauria de concretar en el futur, per exemple, amb una 'necessària' oficina de Sardenya i l'Alguer a Catalunya.

Men?ame