Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  15.06.2010  15:43

El govern espanyol diu que regularà per llei l'ús del vel integral

La Generalitat no veu necessària una legislació específica sobre la burca però 'respecta' l'autonomia municipal

Men?ame
 

El ministre de Justícia espanyol, Francisco Caamaño, ha anunciat que la llei de llibertat religiosa que prepara regularà l'ús del vel integral, concretament de la burca i el nicab, als espais públics. 'Creiem que elements com la burca són difícilment compatibles amb la dignitat de l'ésser humà i, sobretot, amb elements fonamentals en espais públics com és la identificació', ha dit.

Així, el ministre ha avançat que la nova llei 'haurà d'adoptar mesures sobre aquells símbols que impedeixen la identificació en espais públics i, per tant, amb la seguretat'. D'una altra banda, ha volgut destacar que la burca i el nicab són peces 'vexatòries' per a la dignitat humana i, encara més, per a la dona.

Tanmateix, Caamaño diu que la burca 'no sembla que sigui el gran problema de la llibertat religiosa' i ha demanat que no es generi un problema 'on no hi és'. 

La Generalitat descarta de legislar sobre la burca

Per la seva banda, el govern català no troba necessària una legislació específica sobre l'ús de la burca i creu que ja hi ha mecansimes legals actuals per garantir la seguretat i la protecció de la dona, segons que ha dit avui el vice-president de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, que ha alertat que si es feia 'la bola més grossa' hi havia el risc de 'condemnar' algunes dones a no sortir de casa. Ara, també ha insistit que respectava les decisions dels ajuntaments.

Tarrgona i Barcelona prohibiran l'ús del vel

L'Ajuntament de Tarragona va aprovar ahir al vespre la prohibició de dur la burca o el nicab als espais municipals, i la va aprovar gràcies al suport de PSC, CiU i PP. D'aquesta manera va afegir-se als de Barcelona, Lleida i el Vendrell. Ahir mateix, en canvi, l'Ajuntament de Girona no va aprovar una proposta del PP sobre la mateixa qüestió, perquè no va reunir prou vots. De totes maneres, el PP va anunciar ahir que sotmetria al parlament la proposta de prohibir la burca i el nicab.

Poques hores abans de l'aprovació del consistori tarragoní el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, havia anunciat que signaria un decret prohibint l'ús de la burca o de qualsevol vestit que tapés la cara, basant-se en un dictamen jurídic encarregat pel consistori. Però Hereu no té el suport de ningú, ni del seu soci de govern, ICV, que és qui més obvia a la prohibició de la burca.

Els partits es posicionen

Les propostes de prohibició han desbordat l'àmbit local. És així que el director de campanya del PSC, Jaume Collboni, ha explicat que la regulació de la burca no era ni el 'principal problema del país' ni 'una prioritat' del partit, el qual respectava, tanmateix, l'autonomia local. De totes maneres, es declara 'rotundament contrari a la burca' perquè vulnera 'el dret de llibertat de les dones, perquè simbolitza la preeminència de valors religiosos per sobre de valors democràtics i per motius de seguretat'.

Ara, CiU no solament troba bé la iniciativa, sinó que, segons el secretari general, Josep Antoni Duran i Lleida, regularà l'ús de la burca 'quan CiU tingui responsabilitats de govern'. Segons Duran, cal prohibir-la als espais públics i 's'han d'estudiar a fons les possibilitats de prohibir-la a tota la societat i al carrer'. I encara que la prohibició pot topar amb drets constitucionals, la inclouran al programa electoral.

ICV és el partit amb representació parlamentària que més clarament opugna la prohibició de la burca. En concret, la portaveu del grup, Dolors Camats, ha dit que el debat era 'fora de lloc' i obseqüent amb els partits xenòfobs. ICV no es creu que la prohibició vulgui protegir les dones i prou: 'Si de debò volem preocupar-nos pel seu benestar, hi ha maneres i recursos diferents. A banda, amb la prohibició solament aconseguirem que aquestes dones, per comptes de sortir al carrer amb burca, no es moguin de casa.'

El grup del PP al parlament portarà el debat de la prohibició al pròxim ple de la cambra, la setmana entrant. Concretament, presentarà una moció perquè el govern insti l'executiu espanyol a prohibir la burca i el nicab i qualsevol vestimenta que cobreixi totalment la cara, 'tant a la via pública com als edificis i espais públics'. Els populars també volen que el parlament doni suport explícit als ajuntaments que prohibeixin aquesta roba que 'clarament criminalitza i discrimina la dona'.

Men?ame