Les caixes d’estalvi del país mouen fitxa en el procés de fusions

  • El director de la Caixa diu que l'absorció de Caixa Girona és 'excel·lent i beneficiosa' per al territori · Caixa Laietana negocia una 'fusió freda' amb Caja Madrid, Insular de Canarias, Ávila, Segovia i Rioja · Caixa Penedès i Sa Nostra poden fusionar-se amb Caja Murcia i Caja Granada

VilaWeb
Redacció
29.05.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La necessitat de les caixes d’estalvi d’adquirir volum per millorar la seva rendibilitat i eficiència intensifiquen els moviments de fusió de les entitats del país. La data límit per accedir als ajuts del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) és el 30 de juny d’enguany i, per tant, s’han de començar a tancar els acords de fusió per poder-hi arribar a temps. L’absorció de Caixa Girona per part de La Caixa, la integració de Caixa Laietana amb Caja Madrid i quatre caixes espanyoles més, i la possible fusió de Caixa Penedès i Sa Nostra amb Caja Murcia i Caja Granada, són els últims moviments que ahir es van fer públics.

La Caixa negocia l’absorció de Caixa Girona, segons que va confirmar (pdf) l’entitat presidida per Isidre Fainé. Aquest procés queda pendent ‘d’algunes reunions’ i de l’aprovació dels òrgans de govern d’ambdues entitats. El director general de la Caixa, Joan Maria Nin, ha dit avui que l’entitat tenia un ‘principi d’acord’ amb Caixa Girona, però que l’operació encara no havia estat ‘ni signada ni tancada’. Nin, que ha fet declaracions a la premsa abans d’intervenir a la reunió del Cercle d’Economia a Sitges, ha afirmat que l’operació d’absorció de Caixa Girona era ‘bona per a Catalunya i per a la Caixa’, a més de considerarla ‘excel·lent’ per a les comarques gironines i ‘beneficiosa per a tots els clients’. Dilluns vinent es reunirà el consell d’administració de Caixa Girona previsiblement amb aquesta qüestió en l’ordre del dia.

Per la seva banda, Caixa Laietana va confirmar ahir les negociacions per incorporar-se a un Sistema Institucional de Protecció (SIP) o ‘fusió freda’ de sis caixes liderada per Caja Madrid. El procés encara està en fase preliminar i subjecte a l’aprovació per part dels òrgans de govern de les entitats i de les autoritzacions administratives competents. La nova entitat comptaria amb uns actius financers de 227.000 milions d’euros, 2.975 oficines i més de 19.000 treballadors.

També Caixa Penedès ja ha expressat que no descartava una fusió imminent. De fet, informacions provinents de l’entorn de la caixa Sa Nostra indiquen que Penedès i l’entitat balear estan negociant una altra ‘fusió freda’ amb dues caixes espanyoles, Caja Murcia i Caja Granada. El director general i el president de Sa Nostra es van reunir ahir amb el president del govern balear, Francesc Antich, i el conseller d’Economia, Carles Manera, per informar-los de com es troben les negociacions. El Sistema Institucional de Protecció, o ‘fusió freda’, es podria fer efectiu en les pròximes setmanes.

A començament de setmana es va anunciar la ‘fusió freda’ de la la Caixa del Mediterrani (CAM) amb Cajastur (Astúries), Caja Cantabria i Caja Extremadura per a constituir un Sistema Institucional de Protecció (SIP). I la setmana passada l’assemblea general de cada entitat participant va aprovar definitivament cada un dels dos processos de fusió de caixes del país que es trobaven més avançats: d’una banda, entre Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa; i d’una altra, Unnim, que aplega Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu.

Les entitats que sembla que no pensen entrar en cap procés de fusió són Bancaixa, Caixa Ontinyent i Caixa Pollença. Quant a Bancaixa, ja ha dit que, sense desestimar ofertes, esperarà ‘a una segona onada de fusions’ per  integrar-se amb alguna altra entitat. I Caixa Ontinyent ha dit clarament que s’estimava més de no fusionar-se amb cap altra entitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any