L’Eurogrup activa el pla de rescat de Grècia

  • El pla és dotat amb 110.000 milions d'euros · Papandreu demana un 'gran sacrifici' als grecs

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.05.2010 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres d’Economia de la zona euro, l’Eurogrup, han acordat d’activar el pla de rescat de Grècia, que és dotat amb 110.000 milions d’euros, per un període de tres anys, entre 2010 i 2012. D’aquests 110.000 milions, 80.000 seran préstecs bilaterals d’estats que comparteixen la moneda única; la resta, l’aportarà el Fons Monetari Internacional (FMI). En la reunió extraordinària d’avui han constatat que el pla de mesures activat per Grècia és sòlid i creïble i constitueix una contrapartida suficient per rebre els préstecs de la UE i l’FMI.

El pla ha estat negociat per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i l’FMI. Per garantir que no hi haurà cap incompliment en els pagaments del pla d’ajuda, Grècia s’ha compromès a estalviar 30.000 milions d’euros i reduir el dèficil públic del 14,6% de l’any passat a menys del 3% el 2014. Per fer-ho, aplicarà dures mesures d’austeritat tan impopulars com l’apujada d’un 23% de l’IVA i el 10% sobre els carburants i l’alcohol; la supressió de pagues extres i congelació salarial per als funcionaris durant els tres anys vinents, i l’ajornament de l’edat de jubilació fins als 67 anys.

El pla d’austeritat grec ha estat molt mal vist pels sindicats, que amenacen amb una vaga general per aquest dimecres i que ahir, Primer de Maig, van manifestar-se contra les mesures. Les protestes, a més, van acabar amb enfrontaments entre manifestants i policia. I avui, coincidint amb l’aprovació d’aquest pla de rescat, ha esclatat una bomba en una sucursal del banc britànic HSBC a Atenes, causant desperfectes però sense danys greus, segons que ha informat la policia, que ha apuntat que es tractvaa d’una bomba casolana elaborada amb gas i combustible.

Un cop aprovat el mecanisme d’assistència a Grècia, ara hi ha previst que es convoqui una cimera extraordinària de caps d’estat i de govern de la zona euro, que es podria fer el 7 de maig, on es decidirà finalment si es concedeix o no l’ajuda.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any