09.03.2010 - 06:00
El PSPV va acusar ahir el president de la Generalitat, Francisco Camps, i el de la Diputació de València, Alfonso Rus, de ser ‘al darrere de la censura de les fotografies polítiques contingudes en l’exposició Fragments d’un any‘. Per tant, demanarà ‘responsabilitat’, va dir ahir el portaveu socialista de la Diputació, Rafael Rubio. Per Rubio, la dimissió del director del MuVIM, Romà de la Calle, demostra que la censura és cosa ‘de Camps i Rus’. De la Calle va presentar la dimissió perquè no compartia la decisió de la Diputació, gestora del museu, de fer retirar les fotos de l’exposició sobre política valenciana, entre les quals n’hi havia de relacionades amb el cas Gürtel.
De la Calle va basar ahir la seva decisió en dos motius ‘molt clars i senzills’: primer, la retirada d’algunes fotografies de l’exposició; segon i més important, el fet que alguns mitjans de comunicació haguessin dit, basant-se en fonts de la diputació, que la retirada s’havia fet d’acord amb el director. De la Calle nega aquest acord i diu que l’ordre va venir de dalt, sense que ell hi tingués res a veure. ‘Tinc una certa dignitat i no puc acceptar aquesta mena de decisions.’
Ara, la batllessa de València, Rita Barberà, es va declarar ahir partidària de la llibertat d’expressió i, per tant, de mantenir l’exposició dels fotoperiodistes sense censurar.
‘Fotografies normalíssimes’
Per de la Calle, les fotografies de l’exposició són ‘normalíssimes, després de l’any que ha tingut el País Valencià’. ‘Bo i sabent que l’exposició reflectiria els fets del 2009, es va fer amb continència’, segons la Calle. Per tant, ‘la desmesura és això que ha passat ara, i la retirada és del tot equivocada’.
El president de la Unió de Periodistes Valencians (UPV), Ximo Clemente, va explicar a VilaWeb que la dimissió de Romà de la Calle era ‘la resposta ètica d’un professional que ha fet allò que no podia deixar de fer, mentre que els censors de la Diputació de València continuen ocupant el seu lloc’. Per Clemente, de la Calle sempre ha tingut una actitud de col·laboració i d’entesa amb la UPV i, per tant, li donen ple suport.
L’exposició, inaugurada dijous, consta de noranta fotografies d’actualitat, fetes per reporters valencians. La UPV va comprovar que la diputació havia retirat les de política, moltes de les quals es referien al cas Gürtel. Ara la UPV cerca un altre local per exposar-hi les fotografies censurades.
El president de la diputació, Alfonso Rus, va gosar apel·lar a la llibertat d’opinió per retirar l’exposició: ‘La llibertat d’expressió no vol dir que no tinguem llibertat d’opinió’. Per Rus, la retirada d’una part de les fotografies s’explica perquè ‘no eren positives en un marc que es troba fora de la política’.