Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  12.02.2010  06:00

Comença el Carnaval

Men?ame
 

La botifarra d'ou, la coca de llardons i les ensaïmades de tallades són menges obligades a una bona part del país a l'entrada del Carnestoltes. Amb el Dijous Llarder, o Jarder o Gras comencen els Darrers Dies de festa i d'excessos abans de la quaresma. La festa del Carnaval, una de les més arrelades a casa nostra, entronca amb les velles celebracions dels romans i amb algunes altres de més remotes encara. El període festiu comprès entre el Dijous Llarder i el Dimecres de Cendra es considerava una rèplica a la quaresma: quaranta dies de penitència, consistent en dejunis i abstinència de menjar carn, en record dels quaranta dies que Jesús va dejunar al desert i en preparació de la seva passió i mort. Moltes poblacions conviden a viure aquests dies amb més intensitat, a còpia de festes populars, balls, batalles i rues de comparses: Barcelona, Palamós, Platja d'Aro, Roses, Sallent, Sitges (web no oficial i seguiment especial a VilaWeb Sitges), Solsona, Tarragona, Terrassa, Torelló, Vilanova i la Geltrú, Vinaròs...

Aquests dies també és habitual de fer àpats comunitaris molt copiosos: els ranxos de Ponts i de Vidreres o les arrossades d’Albons i de Bagà...

Fora del país, el Carnaval va molt lligat a unes determinades ciutats, on és viscut amb tota plenitud. El Carnaval de Venècia sol ser el més matiner, atès que s'engega uns quants dies abans dels de Bahia, Cadis, Nova Orleans, Rio de Janeiro, Santa Cruz de Tenerife i Trinidad i Tobago.

Més informació

Sobre la festa del Carnaval al nostre país, en trobareu molta informació al portal de cultura tradicional Festes.org i al directori Nosaltres.cat. I en aquesta pàgina s'apleguen desenes de refranys populars relacionats amb la festa. Quant a les celebracions prèvies a la quaresma a la resta del món, la Wikipedia i Carnaval.com són dos recursos interessants.