Ple intens a Vic

  • Avui es fa el primer ple municipal d'ençà que es féu pública la proposta sobre els nous criteris d'empadronament a Vic · ICV i PxC hi presenten mocions per la via d'urgència

VilaWeb
Redacció
13.01.2010 - 13:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot i que a l’ordre del dia del ple d’avui a l’Ajuntament de Vic no figura el debat de la proposta de l’equip de govern sobre els nous criteris d’empadroment, aquest és el tema central del dia. De fet, tant ICV com PxC, tots dos grups a l’oposició amb la CUP, presenten al ple sengles mocions sobre aquesta proposta per la via d’urgència. D’una banda, els ecosocialistes proposen (pdf) que es retiri immediatament la proposta. D’una altra, la formació de Josep Anglada pretén que el municipi en ple mostri el suport a la iniciativa de l’equip de govern (CiU, ERC i PSC). ICV, a més, ha desplaçat a Vic una comitiva amb pesos pesants del grup, encapçalada per Joan Herrera i Laia Ortiz, que un cop acabat el ple faran una conferència de premsa a la plaça de la Catedral.

La proposta de l’equip de govern de l’ajuntament, que preveu establir com a requisit la tinença d’un permís de treball o de residència per a poder-se empadronar a la ciutat, ha desencadenat una intensa polèmica política i ha obert la caixa dels trons d’un tema sensible que toca de ple la gestió de la immigració al país.

Un tema sensible que, a més, és molt viu a Vic, una ciutat que ha vist com aquests últims anys arribaven milers de nouvinguts i el partit xenòfob de Josep Anglada esdevenia la segona força més votada a les darreres eleccions muncipals. Amb una taxa d’immigració molt alta, que voreja el 30%, és una de les ciutats del país que més ha treballat per la integració d’immigrants i les seves experiències, sovint reeixides, han servit d’exemple per a moltes altres poblacions. Aquest bagatge és el principal actiu que defensa l’ajuntament per a reivindicar la proposta i la seva autonomia en la gestió de la convivència, a falta, sobretot, de polítiques estatals i autonòmiques que regulin la immigració.

Els detractors de la iniciativa argüeixen que aquests nous criteris poden impedir l’escolarització i l’accés a la sanitat d’alguns immigrants, un escenari que l’equip de l’ajuntament desmenteix i rebat explicant que la nova proposta afectaria un percentatge mínim d’immigrants.

Bona part dels vigatans, tant partidaris com detractors, veuen amb cert recel el rumb que ha adoptat el debat, car ni el ministre Corbacho ni molts dels polítics catalans que s’hi han pronunciat no coneixen amb detall la realitat de la ciutat, una realitat de convivència que moltes altres ciutats envejarien.

‘Què ha de venir a dir-nos el ministre espanyol Corbacho? El mateix home que encara no fa dos anys propugnava que els llocs de feina disponibles havien d’adjudicar-se per criteris ètnics donant la preferència als espanyols? El que ha de fer Corbacho és tenir cura, ni que sigui per caritat humanitària, de les seves fronteres marítimes, on cada any moren ofegats centenars d’immigrants’, diu l’editorial d’avui d’Osona.com, que lamenta la mala gestió de l’equip de govern en l’anunci de la proposta, però defensa l’autonomia de la ciutat a l’hora de gestionar una qüestió per la qual ha demostrat estar acreditada.

Els batlles d’alguns poble de la comarca, molts dels quals, com Manlleu, tenen també taxes d’immigració molt elevades, no han criticat directament la proposta, però sí que han demanat que sigui el Consell Comarcal, que precisament treballa actualment sobre els criteris d’empadronament, qui reguli aquests empadronaments a Osona.

Enllaços
ArrayEditorial
http://www.osona.com/noticia/18103/editorial/amb/equip/govern/vic/amb/democracia

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any