Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  30.10.2009  06:01

Els liberaldemòcrates d'Escòcia decideixen avui si donen suport a un referèndum sobre la independència

El suport d'alguns membres ha obligat el partit a reunir-se a porta tancada

Men?ame
 

El partit liberal demòcrata escocès es reuneix avui a porta tancada per discutir la posició a prendre en el referèndum que vol fer el govern d'Escòcia l'any que ve sobre la independència. Per mirar de convèncer-los, el primer ministre i president de l'Scottish National Party (SNP), Àlex Salmond, va proposar que a la consulta es votés o bé la independència, o bé continuar al Regne Unit o bé ampliar els poders que ara té el govern autonòmic.

'Som flexibles perquè mirem d'aconseguir una majoria en favor del referèndum. Per això l'única cosa que demanem d'entrada és que la independència figuri a la papereta; tota la resta és negociable', va dir Salmond fa uns quants dies.

L'SNP governa en minoria, i per tant necessita el suport d'algun altre partit perquè el parlament aprovi la llei per a convocar la consulta, que podria fer-se el 30 de novembre de l'any que ve, dia de Sant Andreu i festa nacional d'Escòcia. El suport dels liberaldemòcrates, doncs, és imprescindible per a poder tirar endavant el referèndum, perquè amb el vot dels seus setze diputats el parlament ja podria aprovar la llei.

En principi, el partit liberal demòcrata s'oposava a la consulta, però aquests últims mesos han sortit veus importants del partit favorables al referèndum. És el cas, per exemple, del candidat per Edimburg Nord i Leith, Kevin Lang, i de l'ex-ministre George Lyon, actualment al parlament europeu. Això ha fet que el partit reconsiderés la seva posició i convoqués la reunió d'avui, en què tothom exposarà el seu parer i es decidirà una posició comuna.