Tres-cents músics signen un manifest per recuperar l’honorabilitat del Palau de la Música

  • Critiquen la mala gestió de Millet i li retreuen el tracte als membres dels cors

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.09.2009 - 17:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de tres-cents músics han signat ja el Manifest per al Palau de la Música Catalana (podeu llegir-lo en pdf, tot i que no hi consten tots els signants), on denuncien la deriva musical del Palau i demanen que es restitueixi la seva ‘honorabilitat. Això passa, al seu parer, per una ‘direcció artística professional’ que respecti els valors fundacionals de l’Orfeó Català i tingui cura del patrimoni musical català.En l’acte de presentació del manifest, que s’ha fet avui a la Facultat d’Història de la Universitat de Barcelona, hi han participat els músics i professors Jordi Gargallo, Victòria Barbante, Albert Guinovart, Xavier Puig, Jesús Rodríguez, Xosé Aviñoa, Xavier Benguerel, Ofèlia Roca, Jaume Radigales i Mònica Pagès. En nom dels signats, han criticat la mala gestió de Fèlix Millet i el tracte ‘negligent’ i ‘abusiu’ cap als membres dels cors.

El compositor Albert Guinovart ha explicat que tocar al Palau era molt complicat per les condicions econòmiques que exigia Millet i ha denunciat que la casa de l’Orfeó Català s’havia convertit en un ‘local de lloguer’ per on passaven sense criteri els artistes que pagaven el cost de les sales. Ara, Guinovart ha volgut reivindicar la bona feina dels programadors dels cicles de música, que amb el pressupost ajustat que tenien feien el possible per oferir una bona temporada musical.

L’Orfeó Català emprendrà accions legals contra Millet i Montull

L’Orfeó Català emprendrà accions penals, civils i per danys morals contra l’ex-president de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, Fèlix Millet, i contra l’administrador, Jordi Montull, arran de la desviació de diners públics. La presidenta, Mariona Carulla, i el director general, Joan Llinares, van reunir-se ahir, en sessió extraordinària, amb la junta directiva de les entitats del Palau, que ha obert una nova etapa de gestió.

Els reunits també van decidir que, en el cas que Clara Millet (filla de Fèlix Millet), Jordi Montull i Rosa Garicano (ex-directora general) no presentessin la dimissió com a membres de la junta directiva, en demanarien el cessament a la pròxima assemblea de l’Orfeó. A banda, Garicano i Montull ja han estat substituïts, dins el Patronat del Consorci del Palau de la Música Catalana, per Josep M. Busquets, Pau Duran i Manuel Bertran, membres de la Junta Directiva de l’Associació Orfeó Català.

La fiscalia torna a demanar al jutge que cridi a declarar Millet i Montull

La fiscalia va presentar ahir un recurs d’apel·lació en què torna a demanar al jutge que instrueix el cas del Palau de la Música que cridi a declarar Millet i Montull. El recurs va presentar-se contra la interlocutòria dictada pel jutge que desestimava la primera petició de la fiscalia de prendre declaració als dos principals acusats. Ara l’Audiència, sense que hi hagi un termini establert, haurà de resoldre el recurs.

Els veïns demanen explicacions sobre l’hotel Palau

Les associacions de veïns Casc Antic i Defensa de la Barcelona Vella també van presentar ahir un escrit a la fiscalia perquè investigui l’operació urbanística impulsada per Millet a fi de construir un hotel al costat del Palau de la Música. L’advocat, Daniel Jiménez, va explicar que les associacions de veïns tenien un interès especial en l’afer, car en l’etapa de gestió de Millet es va proposar de requalificar els usos d’un espai adjacent al Palau (actualment ocupat per una escola) per transformar-lo en un hotel luxe, l’hotel Palau.

Les associacions han presentat unes quantes al·legacions i recursos a l’Ajuntament de Barcelona contra aquesta requalificació perquè la consideren ‘manifestament contrària a la legalitat urbanística’. La presidenta de l’associació de veïns Casc Antic, Maria Mas, critica amb duresa l’actitud dels partits de l’ajuntament, que han aprovat, amb l’excepció d’ERC, les modificacions urbanístiques necessàries per a canviar els usos actuals de les finques afectades per convertir-les en hotel de luxe, essent així que la zona ja és saturada d’equipaments turístics. De fet, el president d’ERC a l’ajuntament, Jordi Portabella, va dir que miraria de portar una proposta al pròxim ple municipal perquè l’ajuntament aturés aquest projecte urbanístic.

Segons l’escrit que els veïns han fet arribar a la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l’operació urbanística té l’origen en un contracte de permuta per obra futura en què l’Institut de Germans de les Escoles Cristianes, La Salle Condal, titular del solar dels números 13 i 17 del carrer de Sant Pere Més Alt, cedia la titularitat del sòl i dels edificis a la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

La Fundació havia de costejar, en canvi, unes obres de remodelació a l’interior del col·legi La Salle, consistents en la construcció d’un polisportiu subterrani i de noves aules a l’edifici de la capella, situat als números 4 i 6 del carrer d’Amadeu Vives. Però aquest edifici, han indicat els representants dels veïns, segons el pla especial de protecció del patrimoni històrico-arquitectònic del districte de la Ciutat Vella, té el nivell C i, per tant, no s’hi poden fer obres sense uns permisos especials.

La Fundació, una entitat sense ànim de lucre, va promoure aleshores que aquests edificis qualificats d’equipament docent es requalifiquessin com a sòl residencial. El juliol del 2007 es van signar els convenis urbanístics entre la Fundació, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, i els responsables del Palau de la Música d’aleshores van cedir els drets d’explotació del projecte i del futur hotel a l’empresa Olivia Hotel SA.

Curiosament, ha explicat l’advocat Daniel Jiménez, el propietari d’aquesta empresa és vocal de la Junta del patronat de la Fundació, una situació que l’administració ja sabia ‘de fa anys’, segons les associacions.

Enllaços
VilaWeb: El cost de la reparació de l’orgue del Palau, també sota sospita.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any