Notícies

Dissabte  29.08.2009  21:49

Homenatge al Pare Gallifa, a Sant Boi de Lluçanès, aquest diumenge

El promou el grup municipal PMi

Men?ame
 

Aquest diumenge, 30 d'agost, el grup polític municipal de Sant Boi de Lluçanès, PMi, organitza una seguit d'actes en record del santboienc Joan Gallifa i Arqués, el conegut com a Pare Gallifa, del qual el passat 3 de juny es complí el segon centenari de la seva mort a mans de les tropes de Napoleó. La convocatòria es pot trobar al blog del grup municipal i als programes repartits per la localitat.

El PMi, per commemorar aquesta efemèride ha convocat un seguit d'actes que es faran el dia 30 d'agost.

Actes en memòria del Pare Gallifa

A partir de les 5,30 de la tarda, a la Plaça Nova.
-Trobada d'entitats, associacions i santboiencs per dirigir-se al carrer Pare Gallifa on es descobrirà una placa commemorativa del segon centenari de la mort i es farà una ofrena floral.
-Seguidament, a la Plaça Nova on Jordi Cassà i Vallès explicarà qui era el Pare Gallifa.
-A continuació, Baldiri Selva presentarà el llibre: “Joan Gallifa i Arqués, el Pare Gallifa. 1809-2009. Segon centenari de la seva execució.”
-Els actes s'acabaran amb un refrigeri popular.

El grup del PMi fa una crida a guarnir els carrers de la part del poble anomenada, antigament, de les Casesnoves.

El personatge
Joan Gallifa i Arqués, segons es publica al llibre Història de Sant Boi de Lluçanès, de Daniel Montañà i Josep Albert Planes, va néixer el 22 de febrer de 1775, a Ca la Paula, una casa del carrer que avui porta el seu nom, a Sant Boi de Lluçanès, i va morir el 3 de juny del 1809, a Barcelona. Va ser sacerdot de l'orde dels teatins. Va formar part del complot antifrancès de l'Ascensió, els dies 11 i 12 de maig de 1809, durant l'ocupació napoleònica de Barcelona. Va ser executat, juntament amb els seus companys, en ser descobert el complot. A Barcelona s'hi pot veure la seva imatge al monument als màrtirs de la Guerra de la Independència, té un carrer dedicat i a l'església de Sant Gaietà hi ha un mosaic sobre la seva figura. (LR)