Quaranta anys del ‘pas de gegant de la humanitat’

  • La xarxa s'omple de recursos magnífics per recordar el primer allunatge de la NASA

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.07.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 20 de juliol de 1969, a les 22.17, l’home va arribar per primera vegada a la Lluna. I a les 2.56 del dia 21, l’astronauta Neil Armstrong va trepitjar la superfície lunar i va pronunciar unes paraules que resumien la importància històrica del moment: ‘És un petit pas per a un home, però un pas de gegant per a la humanitat.’ Armstrong era el comandant de la missió Apol·lo 11 de la NASA, i l’hi acompanyaven Buzz Aldrin i Michael Collins.Aldrin i Armstrong van allunar amb la nau Columbia, i Collins va restar a la nau de comandament, l’Eagle. Tots tres havien sortit de Cap Canaveral (Florida) el 16 de juliol, a bord del coet Saturn V, i van arribar a destinació, a 380.000 quilòmetres de la Terra, quatre dies després. Exactament vuit dies, al cap de tres hores i divuit minuts d’haver començat la missió van tornar, bons i sans, a la Terra.

Dotze astronautes a la Lluna

Amb l’Apol·lo 11 començava l’etapa de les missions d’allunatge de la NASA: el novembre del 1969, amb l’Apol·lo 12, els astronautes Peter Conrad, Dick Gordon i Al Bean van estar-se a la Lluna trenta-una hora; l’abril del 1970 van intentar-ho, sense èxit, Jim Lovell, Jack Swigert i Fred Haise; el juny del 1971, l’Apol·lo 14 va aconseguir d’allunar amb Al Shepard, Sty Roosa i Ed Mitchell; l’agost del 1971, van passar seixanta-sis hores a la Lluna Dave Scott, Al Worden i Jim Irwin; l’abril de 1972 van anar-hi John Young, Ken Mattingly i Charlie Duke; i el desembre de 1972, la missió 17 i última de l’Apol·lo va allunar amb Eugene Cernan, Ron Evans i Jack Schmitt. En total, dotze astronautes han trepitjat el satèl·lit de la Terra: Neil Armstrong, Buzz Aldrin, Charles Pete Conrad, Alan Bean, Alan Shepard, Edgar Mitchell, David Scott, James Irwin, John Young, Charles Duke, Harrison Jack Schmitt i Eugene Cernan.

Recursos espectaculars

La NASA ha preparat una magnífica web commemorativa amb àudios i vídeos de la missió restaurats, noves fotografies, detalls de l’allunatge i una llista d’actes commemoratius als EUA, entre els quals una conferència de premsa amb els astronautes protagonistes, a la seu de la NASA (Washington), i una recepció al Museu de l’Aire i l’Espai, també a la capital nord-americana.

Google s’ha sumat al quarantè aniversari introduint al seu servei Google Moon unes quantes dades i imatges de la missió de l’Apol·lo 11 a la Lluna i llançant la versió en 3D lunar a Google Earth. I l’apartat The Big Picture del diari ‘Boston Globe’ aplega en alta resolució les millors fotografies de la missió.

Però, sens dubte, la web del dia és We Choose the Moon, preparada per AOL i el John F. Kennedy Presidential Library and Museum, en què es recreen els vuit dies de la missió Apol·lo 11, amb tot luxe de detalls i en temps real.

Una altra web excel·lent, l’ha preparada la marca Louis Vuitton: A Journey Beyond és una entrevista interactiva amb els astronautes Sally Ride, Jim Lovell i Buzz Aldrin.

Mashable ha buscat a YouTube els vídeos més significatius de la missió de fa quaranta anys, i ací es detallen els menús que van ingerir els tres astronautes de l’Apol·lo 11.

Enllaços
Neil Armstrong | Buzz Aldrin | Michael Collins | Apol·lo 11 | NASA.
The New York Times: To the Moon, Buzz! Apollo 11 at 40 | MSNBC: Apollo astronauts relive moonshots | USA Today: 40 years after Apollo 11: What’s our next step? | Fox News: We Must Revive Apollo 11’s Spirit of Adventure | Bufallo News: Moonwalk video gets Hollywood treatment | Dallas Morning News: UTD scientists had role in Apollo.
Diari de l’Escola: Quaranta anys de l’arribada a la Lluna.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any