Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Quaranta anys de l'arribada a la Lluna

La Lluna i la política

Dotze elegits

Propòsit: tornar-hi


dilluns, 20 de juliol de 2009
El 20 de juliol de 1969, a les 22.17, l'home arribava per primera vegada a la Lluna, l'únic satèl·lit natural de la Terra. Al cap d'unes quantes hores, a les 2.56 del dia 21, l'astronauta Neil Armstrong petjava, amb el peu esquerre, la superfície lunar, i pronunciava unes paraules que resumien la importància històrica del moment, transmès per televisió a tot el món: 'Aquest és un petit pas per a un home, però un pas de gegant per a la humanitat.'

Armstrong era el comandant de la missió Apol·lo 11, de la NASA, l'Agència Espacial nord-americana, amb què també anaven Buzz Aldrin i Michael Collins. Aldrin s'afegí a Armstrong uns quants minuts després, i qualificà l'espectacle lunar de desolació magnífica. Tots dos havien allunat amb la nau Columbia (Collins havia romàs a la nau de comandament, dita Eagle).

Armstrong Aldrin i Collins havien partit de la Terra el 16 de juliol, a bord del coet Saturn V, el més gros que mai s'hagi llançat a l'espai. No les tenien pas totes, car el destí era a tres-cents vuitanta mil quilòmetres. De fet, va anar de vint-i-cinc segons que la nau Eagle no finís sense combustible.

Però atenyeren l'objectiu i tornaren bons i sans a la Terra, exactament vuit dies, tres hores i divuit minuts després d'haver partit. Venien proveïts de mostres de sòl lunar.

La Lluna i la política


+ Buzz Aldrin, a la superfície lunar, el 21 de juliol de 1969.
De sempre, l'home ha escrutat el cel per treure'n l'entrellat (l'astronomia és una de les ciències amb més història). Però a mitjan segle XX els Estats Units i la Unió Soviètica emprengueren una cursa espacial que tenia, sobretot, motivacions polítiques. Eren els temps de la Guerra Freda (1947-1991), període marcat per l'oposició de dos blocs antagònics: el capitalista i el comunista, capitanejats respectivament pels Estats Units i la Unió Soviètica (aquesta dominada per Rússia). El 12 d'abril de 1961, l'astronauta rus, Iuri Gagarin, fou el primer home a viatjar a l'espai. Al cap d'un mes, el president nord-americà, John F. Kennedy, feia públic el propòsit dels Estats Units d'enviar l'home a la Lluna abans d'acabar-se la dècada.

Dotze elegits


+ La tripulació de l'Apol·lo 11: Neil Armstrong, Michael Collins i Buzz Aldrin.
El propòsit anunciat per Kennedy fou atès en el termini previst. Més encara: els anys següents la NASA organitzà cinc missions Apol·lo més a la Lluna: 12, 14, 15, 16 i 17, aquesta última l'any 1972. D'aleshores ençà ningú no ha tornat a trepitjar la superfície lunar. Fins ara, aquest privilegi, solament l'han tingut dotze astronautes, tots homes.

Propòsit: tornar-hi


+ Satèl·lit de Detecció i Observació de Cràters Lunars.
Ara mateix la Lluna torna a ésser al punt de mira de la NASA, que el mes de juny proppassat hi va enviar dues missions: l'Orbitador de Reconeixement Lunar (LRO) i el Satèl·lit de Detecció i Observació de Cràters Lunars (LCROSS). La idea, que encara ha de rebre el vist-i-plau del president Barack Obama, és de preparar el terreny per fer tornar l'home a la Lluna, devers el 2020. També el govern rus ha anunciat la intenció d'enviar-hi astronautes el 2025.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La Lluna triga tant a girar sobre el propi eix com a voltar la Terra: 27,32 dies: el període d'alternança entre el dia i la nit és de gairebé dues setmanes.
  • Com que l'atmosfera lunar és molt tènue, la temperatura de la superfície del nostre satèl·lit presenta una gran oscil·lació: -173°C - +127°C.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo de les missions lunars.
Sobre l'origen de la Lluna.
L'arribada de l'home a la Lluna: qüestionari.
Una fita prevista per l'escriptor Jules Verne (1828-1905).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua