Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  02.07.2009  20:00

Memòria de Baltasar Porcel

Men?ame
 

Baltasar Porcel ens va deixar ahir a setanta-dos anys. Però la vastíssima producció literària i periodística de Porcel permet que la seva memòria es pugui mantenir molt viva, gràcies en part a desenes de recursos accessibles a través de la xarxa. Les webs de mitjans de comunicació, editorials i institucions on va treballar n'ofereixen tota mena de detalls, articles i fitxers audiovisuals. El diari La Vanguardia, amb el qual va començar a col·laborar periòdicament el 1967, ha seleccionat textos de la seva primera etapa com a articulista. També s'hi pot llegir la seva darrera columna, Misterios y alterios, publicada el 21 de juny. La resta de col·laboracions de Porcel a 'La Vanguardia', es poden consultar a l'hemeroteca. TV3, on Porcel va participar assíduament en el programa Els Matins, té desenes de vídeos amb entrevistes i tertúlies. I també hi ha la curiosa entrevista que va fer a Jacint Verdaguer (interpretat per Lluís Homar). El seu pas pels platós televisius queda reflectit en la fitxa de Porcel al portal IMDb. Si introduïm el seu nom al cercador d'àudios de Catalunya Ràdio, apareixen mitja dotzena de converses amb ell, emeses el 2007 i el 2008. I el Grup 62, on va publicar bona part de llibres, ha obert un apartat especial amb l'obra literària i els premis i honors que va rebre.

El repàs de la seva obra es pot completar a la web del PEN Català, on es consignen tant la seva bibliografia completa com les traduccions. L'Institut Català de la Mediterrània, del qual va ser fundador i primer director, s'ha sumat al condol, com també la Generalitat de Catalunya (Porcel era membre del jurat del Premi Internacional Catalunya), el govern balear, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Barcelona, que recupera una entrevista de 2008. El batlle de Sant Cugat, Lluís Recoder, ha recordat Porcel al seu bloc, atès que feia anys que residia a Valldoreix. Sense deixar l'àmbit dels blocs, a Technorati i Twitter s'acumulen moltíssimes mostres de condol.

Finalment, a la web de l'Institut Ramon Llull hi ha informació i algunes fotografies d'un dels últims actes públics en què va participar Porcel. Va ser a la capital alemanya, Berlín, on va presentar la traducció a l'alemany de 'Mediterrània. Onatges tumultuosos'. La presentació s'incloïa en els actes de celebració de l'Any Porcel, organitzat el 2009 pel govern balear en reconeixement de la seva trajectòria literària.

Men?ame